1 av 3
- Foto: Privat / TT Nyhetsbyrån
2 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån
3 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska Sofie mitt i bilattacken i New York: "Är så glad att jag är okej"

Minst åtta människor dödades efter en bilattack på nedre Manhattan i New York.


Det var kring klockan 15.00 på tisdagen lokal tid som en man i en pickup körde ner flera människor på en gång- och cykelbana på sydvästra Manhattan.

Utanför en skola i området vid Chambers Street och West Street kraschade sedan bilen med en skolbuss. Gärningsmannen ska då ha klivit ur bilen medan han höll i två fejkade pistoler, skriver New York Times.

Han ska även ha skrikit "allahu akbar", arabiska för "gud är störst".

– Vi trodde att det var en Halloween-grej. Han började springa runt på vägen. En annan kille i grön tröja jagade honom, säger ett 14-årig student som blev vittne till händelsen till New York Post.

Gärningsmannen sköts sedan av polis i benet. Han greps och fördes därefter till ett närliggande sjukhus.

Minst åtta personer har dött och 15-tal uppges ha skadats. Lastbilsattacken utreds som ett misstänkt terrordåd.

– Mot bakgrund av den information vi har just nu var det här ett terrordåd, och ett särskilt fegt terrordåd riktat mot oskyldiga civila, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio enligt New York Times.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Svenska Sofie Jonsson befann sig alldeles i närheten när lastbilsattacken skedde. Hon berättar att hon hör flera polisbilar, men att människor runt om henne ännu inte verkar veta vad som har hänt.

– Folket i New York verkar inte har nåtts av den här nyheten. Jag gick på den här gatan för cirka fem minuter sedan så jag är så glad att jag är okej. Det flyger helikoptrar och man hör polisbilar, säger Sofie Jonsson till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i New York?
Tack för din röst!