Torsdag 16 Sep
Stockholm

10 djur som snart inte finns längre – på grund av människan

Medicin, mat och dekoration. Här är djuren som snart inte finns mer, på grund av människans egoism.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Längs gatorna i gränsområdet till Kina i länder som Thailand, Myanmar och Laos kan du köpa tigerben, noshörningshorn och i princip varenda del från en elefant.

Den svarta handeln sträcker sig över fler länder, men förekommer särskilt i just ovan nämnda områden som kallas "den gyllene triangeln". Det är främst redan utrotningshotade arter vars delar säljs i tron att de kan bota allt från baksmällor till cancer.

WWF har presenterat en ny rapport över vilka djur som är mest hotade idag, och som du snart kanske inte sker skymten av ens på zoo, på grund av den hemska handeln.

1. Tigern

Tigern är överlägset den mest utsatta arten. Delar från "djungelns konung" säljs i alla dess former – som dekoration, medicin och till och med som vin.

Det tros finnas omkring 200 vilda tigrar i området som utgör den gyllene triangeln. Men de flesta som säljs på marknaden är framavlade och uppväxta i fångenskap. Särskilt turister från Kina besöker Mong La, Burma, för att köpa tigerbaserade mediciner – mest för att visa sig förmögna framför medicinska behov.

2. Elefanten

Bild: WWF

Då den asiatiska elefanten är utrotningshotad är de flesta delarna som säljs i Asien smuggelgods från Afrika. På alla marknader inom just den gyllene triangeln går det att hitta elefantdelar. Trots kampen mot tjuvskytte växer elfenbensmarknaden som snabbast i Laos. Där är 80 procent av köparna från Kina.

En ny trend som ökar särskilt bland asiatiska elefanter är att de flås, för att sälja deras hud. Huden används sen till bland annat medicin mot magbesvär. På marknaderna i gyllene triangeln säljs bland annat tänder, hår, ben, svansar och elfenben.

3. Myrkotten

Myrkotten är det djur som är mest utsatt för illegal handel. 

I Kina och Vietnam är de särskilt eftertraktade då deras kött betraktas som en delikatess. Fjället används inom traditionell medicin och som huskur för allt från astma till reumatism. 

Alla åtta myrkott-arter skyddas av nationella såväl som internationella lagar, men är ändå det mest utsatta djuret. Enligt tidigare rapporter dödades mellan 117 000 och 234 000 myrkottar åren 2011-2013.

4. Noshörningen

Under 2014 flåddes tre afrikanska noshörningar varje dag. Anledningen är hornet – det pulveriseras och används i traditionell medicin i Asien och ska kunna bota allt från baksmälla till cancer.

Ändå finns det inga vetenskapliga studier som bekräftar att det har någon effekt alls.

Det nuvarande största hotet kommer dock från Vietnam, där hornen är en symbol för rikedom och därmed väldigt eftertraktat.

5. Björnen

Bild: TT

Björnar hålls fångna på farmar i små burar, i syfte att tömas på galla för att användas i medicin.

Eftersom de flesta farmarna inte föder upp sina egna björnar, är majoriteten av björnar infångade från det vilda.

Björnhandel är inte olagligt mellan Kina och Japan, men regleras av hårda lagar. Det är däremot olagligt i Kambodja, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand och Vietnam, där den illegala handeln av björn därför är mer utbred.

6. Seroven

Det här getliknande djuret är ett av världens mest utrotningshotade djur. Ändå dödas det för sitt kött och kroppsdelar som ska vara en bra "medicin".

Innanför den gyllene triangeln har man hittat horn, kranium, framben, huvud och gallblåsor på marknaderna och på gatan.  

7. Hjälmnäshornsfågeln

Bild: Wikimedia commons

Det är inte svårt att lista ut vad som får den här fågeln att stå ut i mängden av andra fåglar av samma familj. Det är helt klart deras "hjälmar" de har på huvudet. Då de innehåller keratin, alltså det både noshörningshorn och naglar består av, är de mycket populära och är värda fem gånger så mycket som elfenben i Kina. De är nämligen lättare att omforma till olika föremål.

Antalet hjälmnäshornsfåglar har sjunkit kraftigt de senaste åren på grund av just tjuvskytte. Bara i Borneo ska det ha skjutits i snitt 500 fåglar om dagen under 2013, enligt Natursidan.

8. Gauren

Slidhornsdjuren gaur är den vildboskap som är störst i världen, och slår alltså bland annat afrikansk buffel. 

För många verkar det inte räcka med att se gauren i naturen i Sydostasien och Sydasien, utan vill hellre se deras huvud på en vägg som dekoration.

Det är inte bara hornen som säljs utan även deras gallblåsa för medicinskt syfte.

9. Leoparden

Leoparden brukade återfinnas utbrett över Sydostasien, men har drivits ifrån sin naturliga livsmiljö.

På marknaderna inom den gyllene triangeln säljs hela leopardhudar, delar av huden och kranium. 

10. Sköldpaddan

Bild: TT

Om du har sett en naturdokumentär någon gång vet du att det inte är så många sköldpaddor som överlever. De nykläckta ungarna är ett lätt byte så fort de når havet.

På marknaderna inom den gyllene triangeln hittas både levande och döda sköldpaddor av flera arter. De döda säljs som dekorationer medan de levande säljs för att senare kunna konsumeras som kött, skriver WWF i sin rapport.

Läs även om 5 djur som inte finns längre – på grund av människan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommer du köpa något nästa gång du ser detta på en marknad?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela