Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 riktigt otäcka fakta om sektmördaren Charles Manson

Nyheter | 20/11/2017 13:27

Charles Manson är död. Men under sin livstid blev han en av världens mest fruktade brottslingar. Här är sektledarens historia.

1. Ledde ”Manson-familjen”

Charles Manson, född 1934, är kanske en av världshistoriens mest ökända brottslingar. Under slutet av 60-talet ledde Manson en sekt som senare skulle kallas ”Manson-familjen”. 

De flesta i sekten bestod av unga kvinnor, och som mest hade ”familjen” hundra medlemmar, de flesta vilsna ungdomar som var en del av hippie-scenen i Kalifornien. 

Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten, tre av medlemmarna i Manson-familjen. 

2. Hade magnetisk utstrålning

Historierna om Mansons utstrålning är många. Än idag upplever många en obehagskänsla när de tittar på bilder på sektledaren. 

Mansons ungdom var präglad av brottslighet och han beskrevs ofta som manipulativ och våldsam. Själv såg han sig som en ny Jesus, och hans följare trodde att han var både Gud och Satan i en och samma kropp. 

Även långt efter att han fängslats fick Manson tusentals brev från folk som ville bli en del av hans sekt. 

Manson under rättegången 1970. 

3. Trodde på raskrig

Inspirerad av Bibeln och Beatles-albumet The Beatles (också känd som ”the white album”) var Charles Manson övertygad om att ett stort krig mellan vita och svarta var nära.

Manson och hans sekt ansåg att de själva skulle sätta igång detta krig med hjälp av musik och blodiga mord. Efter kriget skulle Manson-familjen styra världen. 

4. Sektmorden

Den 9 augusti 1969 mördades den då 26-åriga skådespelerskan Sharon Tate av Manson-familjen. Även fyra andra personer som befann sig i Tates hus vid tiden mördades. Vid mordet var Tate gravid i åttonde månaden, och senare begravdes Tate hållandes sin ofödda son. 

Poliser står och bevakar huset dagen efter att morden skett. Till vänster Sharon Tate. 

Dagen efter mördade sekten en man och hans fru i deras hem.

Efter morden använde sekten blodet från sina offer för att skriva profetiska ord på väggen, bland annat Beatles-referenser. Manson trodde att Beatles fyra medlemmar var de fyra ryttarna som i Bibeln utgör en del av jordens undergång. 

Manson själv hoppades på att organisationen Black Panthers skulle få skulden för morden, och att detta skulle sätta igång ett raskrig. 

Charles Manson tolkade Beatles låtar som att jordens undergång var nära. Till vänster Paul McCartney och John Lennon. 

5. Gjorde flera framträdanden

Redan under rättegången 1970 satte Manson skräck i en hel nation. Han och hans följeslagare skapade en olustig känsla i rättssalen genom att fnissa, mumla och få olika utbrott. 

Manson skulle tillbringa resten av sitt liv i fängelse, men det hindrade honom inte från att göra flera intervjuer där han talar osammanhängande och får skrattanfall. 

Charles Manson dog av naturliga orsaker 19 november 2017. Han blev 83 år gammal. 

Mer crime-läsning: 6 väldigt märkliga sista ord från dödsdömda fångar

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde Manson fått dödsstraff?