Los Angeles brinner och konsekvenserna är enorma. En person har avlidit.
Los Angeles brinner och konsekvenserna är enorma. - Foto: TT

Fruktansvärda branden i Los Angeles – det här har hänt

Skogsbranden i Los Angeles är en av de allvarligaste i USA:s historia, den är långt från över ännu och konsekvenserna är katastrofala. Här är allt som har hänt.


Under tisdagen utbröt en hemsk skogsbrand i Los Angeles, USA, och den är fortfarande i full gång. 

Det här är vad vi vet.

Orsak

Kalifornien, USA, drabbas ofta av skogsbränder. Det har dessutom varit en lång sommar med lite regn.

– Det är nästan ett skolboksexempel. Californias sommar har lidit mot sitt slut, det har inte regnat mycket det här året och vi har Santa Ana vindar som blåser, säger Alexandra Syphard, ekolog vid Conservation Biology Institute, USA, till Wired och fortsätter:

– Varje år har vi ideala omständigheter för den här typen av skogsbränder. Vad vi inte har vid den här tiden på året är den här typen av vindsituation. 

Alexandra syftar på vindfenomenet " Santa Ana" vilket är ett väderfenomen där starka och varma vindar fyllda med stoft kommer från torrare områden och upp över Los Angels för att gå ut i havet. 

Guvenören Jerry Brown tror att den här typen av bränder kommer bli det "normala tillståndet" för Kalifornien.

– I och med klimatförändringarna säger många forskare att södra Kalifornien bokstavligt talat kommer brinna upp, säger han till CNN.

Spridning

Det handlar om, enligt myndigheterna, fyra olika större bränder från Los Angeles och sedan upp längst Stilla havs-kusten till Santa Barbara. 

Några av de värst drabbade områden i Kalifornien är Los Angeles, Bel Air, Ventura och San Diego.

Bildkälla: Google

Konsekvenser

Över 230 000 personer i området har tvingats fly sina hem, 400 bostäder och andra byggnader har förstörts och skolor i Los Angeles har tvingats stänga. 

Döda

En person har hittills omkommit i branden. 

Räddningsarbetet

Över 4500 brandmän jobbar för att hålla branden under kontroll. De hade framgång under lördagen med branden men just nu är ingen av de fyra bränderna under kontroll, skriver SVT. 

Bildkälla: TT

Djuren

Över 50 stycken hästar har brunnit till döds i branden i Los Angeles, som är ett område där det finns många hästgårdar. Det är oklart hur många andra djur har dött i branden. Personer uppmanas att inte rädda sina husdjur.

Svenskar på plats

Svenska Erika Johansson är på plats i Los Angeles och vittnar om en eventuell evakuering i Santa Barbara. 

"Vi är ett par hundratal svenskar som bor här i precis vid branden i Santa Barbara. Vi är väldigt drabbade just nu och har packat våra väskor för eventuell evakuering. Det regnar aska och hela staden är rökfylld att solen inte ens har synts till idag. Röken ska tydligen vara väldigt farlig. Vår skola har stängt igen och våra sista prov har blivit inställda", skriver Erika till Nyheter24.

Se hemska videos från branden i spelaren ovan

Läs också om när lägenheten i London brann

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i LA?
Tack för din röst!