Onsdag 8 Dec
Stockholm

Sauli Niinistö omvald som president i Finland – det här behöver du veta

Sauli Niinistö vald som president
Sauli Niinistö vann det finska presidentvalet och forsätter att sitta som president. Foto: TT

Redan i den första valomgången visade siffrorna sitt klara språk. Sauli Niinistö vann det finska presidentvalet och kommer de kommande sex åren att fortsätta sitt ämbete som president i Finland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Igår stod det klart att Sauli Niinistö forsätter att leda våra grannar till öst som president i sex år till och med 62,7% av rösterna i den första valomgången kan segern inte tituleras som annat än en jordskredsseger.

Och det här är allt du behöver veta om Finlands president.

Niinistö föddes den 24:e augusti 1948 i Salo, Egentliga Finland. Efter att ha utbildat sig till jurist så fick han en tjänst vid Åbo hovrätt och parallellt med den så drev han en advokatbyrå vid sidan av.

När det kommer till politiken så har Niinistö varit med länge. Han engagerade sig tidigt i kommunpolitiken i Åbo och har på det spåret arbetat sig uppåt i det politiska trädet. 

Statminister Stefan Löfvén och President Niinistö. Bild: TT

Efter att ha blivit vald som ordförande för Samlingspartiet, det liberalkonservativa partiet Niinistö tillhör, så har Niinistö även suttit som justitieminister, talman och finansminister innan han blev vald till presidentkandidat och sedermera president.

Niinistö har under sin första mandatperiod arbetat hårt för att uppnå fred mellan Ryssland och Ukraina. Han har även under sin valkampanj deklarerat att fred, både i världen och för Finland, är en av hans huvudprioriteringar.

Tvåspråkighet viktigt för Niinistö

– Varhelst man rör sig i världen hör man först att ”Ahaja från Finland – det är den nordiska modellen”. Det är ett så stort nordiskt "brand" att vi borde använda det mera tillsammans i Norden. Och där måste man tala svenska, det hjälper mycket, säger Niinistö till YLE.

När Niinistö får frågan om vilket språk han talar med kungen så meddelar han att han under sina besök till Sverige konverserar på svenska med kungen och samtidigt passar han på att ge en liten pik till alla skåningar.

Sauli Niinistö tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf under ett av kungens statsbesök i Finland. Bild: TT

– Alltid svenska. Och med Löfven mestadels svenska. Med Hultqvist svenska, men med Carl Bildt måste jag byta till engelska, eftersom han inte kan svenska (skratt), så att jag förstår.

Han fortsätter och förklarar att det beror på dialekten:

– Ja, han kommer ju från Skåne.

Ptja, nå vidare på svenska dialekter är nog inte president Niinistö eftersom Carl Bildt kommer från Halland, men låt gå för den här gången.

Sluter upp bakom presidenten

En orsak till varför Niinistö vann så stort kan vara på grund av en tradition bland det finska folket.

– Vi har en tradition här i Finland att folket väldigt mycket sluter upp bakom den som just då råkar vara president. Det har faktiskt gällt alla våra presidenter, förklarar Susanna Ginman som är politisk kommentator och ledarskribent på Hufvudstadsbladet till SVT.

Niinistös popularitet är inget nytt fenomen

– Sauli Niinistö har inte blivit omåttligt populär först som president, han har varit det en längre tid och har bland annat ett överlägset finländskt rekord i att samla personliga röster i ett riksdagsval. Han skulle eventuellt ha vunnit presidentvalet redan år 2000 om han då hade ställt upp, skriver Tommy Westerlund, ledarskribent på Hufvudstadsbladet i sin ledare.

Han skriver även:

– Vi kan tala om ett Niinistöfenomen som har hållit i sig redan i 20 år och bara fortsätter.

Har varit med om ett och annat

– Niinistö var i slutet av 1990-talet en hård finansminister som finländarna började uppskatta. Han hade några år före det blivit änkling efter att hans fru omkom i en bilolycka, säger Tommy Westerlund till Nyheter24.

Han fortsätter:

– Runt sekelskiftet så hade han ett förhållande med en tidigare Miss Finland, Tanja Karpela, som även hon var riksdagsledamot. Förutom det så var han i Thailand när tsunamin inträffade 2004 och räddade sig då genom att klättra upp i en lyktstolpe. 

– På grund av alla dessa händelser så har han således funnits med mycket i media, något som har påverkat Niinistös popularitet.


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt valet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela