Lördag 1 Okt
Stockholm

Arkeologer har hittat 2 500 år gammal stad i Grekland

I Volchos i Grekland har arkeologer hittat en gömd stad i en kulle.
Arkeologer har hitta en gömd 2 500 år gammal stad i Grekland. Foto: Independent/Pixabay/Google

En begravd stad 2 500 år gammal stad har hittats av arkeologer i Grekland. Staden hittades i en kulle som ingen tidigare utforskat – trots tidigare fynd runt platsen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en by som kallas Vlochos norr om Athen i Grekland har arkeologer från Göteborgs universitet och Bournemouth universitet gjort en fantastiskt upptäckt, skriver Independent. 

De har upptäckt ruiner från en 2 500 år gammal bortglömd stad. I området har det gjorts andra viktiga fynd men tidigare upptäckare hade helt missat en kulle på området. 

– En kollega och jag kom i kontakt med platsen under ett annat projekt förra året och förstod direkt att den hade stor potential. Att ingen har undersökt kullen tidigare är ett mysterium, säger Robin Ronnlund, projektledare till Independent.

Bildkälla: Pixabay

Så vad hittade arkeologerna?

De hittade allt möjligt spännande från den tidigare okända staden som en gång stod på stället de undersökte. Rester från torn, väggar och gamla grindar in till staden under och runt omkring kullen. 

Arkeologerna har också hittat delar av gamla keramik krukor och mynt som tros vara från 500 år före Kristus. Projektledaren Robin Ronnlund tror att staden kan ha övergetts en gång i tiden efter att romare invaderat. 

 – Det finns väldigt lite kunskap om de urgamla städerna i den här regionen och många forskare har tidigare trott att västra Thessaly (regionens namn) var något efter under Antiken. Vårt projekt fyller därför en viktig lucka i kunskapen som finns om område och visar att det fortfarande finns mycket att upptäcka. 

Det är nu viktigt för arkeologerna att hitta metoder att ta fram ruinerna och undersöka dem och samtidigt lämna platsen intakt. Detta kan de göra genom att använda radar som kan penetrera även marken, skriver Independent

Så himla spännande! Det är bara att vänta och se vad mer som kommer hittas!

Se också i vilken svensk stad som personer har mest sex

Läs också om den 1 2000 år gamla staden som hittades i djungeln i Kambodja

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit i Grekland?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.