Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bilden på mans tatueringar blev viral – löste 14 år gammalt mord

- 15/01/2018, 13:06 -
Shigeharu Shirai Yakuza och ett mörk silhuett.
1 av 3

Det var 2003 som gängledaren Shigeharu Shirai ska ha mördat en rivaliserande gängledare som hette Kashihiko Otobe.

Facebook / Pixabay / Shutterstock

Ensamt träd i skymning.
2 av 3

Efter det misstänkta mordet flydde han till Thailand.

Pixabay

Shigeharu Shirai och hans tatueringar.
3 av 3

Nu, 14 år senare, har polisen fått tag i Shirai. Han greps när han var ute och shoppade i Lopburi, en stad som ligger norr om Bangkok. Det som fällde honom? Hans tatueringar.

Facebook

Det hela började med en bild som fick stor spridning på nätet. Det ledde till att den 74-åriga forne japanske gängledaren Shigeharu Shirai kunde gripas – i Thailand.

Det var 2003 som gängledaren Shigeharu Shirai, 74, ska ha mördat en rivaliserande gängledare som hette Kashihiko Otobe.

Shirai, som tillhörde den japanska maffian Yakuza, misstänktes ha skjutit Otobe. Brottet fick sju medlemmar ur Shirais gäng att avtjäna fängelsestraff i mellan 12 och 17 år. Själv flydde han dock – till Thailand.

Nu, 14 år senare, har dock polisen fått tag i Shirai. Han greps när han var ute och shoppade i Lopburi, en stad som ligger norr om Bangkok.

Det som fällde honom? Hans tatueringar, skriver brittiska Metro.

Shigeharu Shirai
Shigeharu Shirai och hans tatueringar. Bildkälla: Facebook

Det hela började med en bild som fick stor spridning på nätet.

En thailändsk man hade nämligen blivit imponerad av Shigeharu Shirais tatueringar, som han har på stora delar av kroppen.

Mannen tog en bild på Shirai när han satt runt ett bord där det spelades dam. Bilden lade mannen sedan upp på Facebook i augusti förra året. I spridningen skrev han:

"Farbror, du är min idol. När jag blir stor, kommer jag att se ut som du?"

Vad ingen av dem förmodligen hade räknat med var att bilden skulle bli viral.

Inlägget på Facebook delades fler än 10 000 gånger, vilket också gjorde att flera personer kände igen den forne ganstern.

Mystiskt och ensamt träd i skymning
Bildkälla: Pixabay

Detta ledde också fram till att han kunde gripas. Det blev slutet på en jakt som polisen i både Thailand och Japan ägnat sig åt under många år.

– Den misstänkte erkände att han var ledaren för Yakuza-gänget Kodokai, sa Wirachai Songmetta, talesperson för Thailandspolisen, enligt Metro.

Däremot erkände Shigeharu Shirai inte mordet 2003. Istället hävdade han att det hade funnits planer inom andra Yakuza-grupper att döda mannen.

Sedan dess hade Shirai skapat sig ett nytt liv i Thailand, hållit en låg profil och bland annat gift sig men en kvinna från landet. Nu kommer han dock att utlämnas till Japan för att där åtalas.

Yakuzan uppstod i Japan under kaoset efter andra världskriget och växte sedan till stora kriminella organisationer som omsatte miljarder genom bland annat spel, droger och utlåning.

De var länge accepterade i landet eftersom de ansågs hålla ordning på gatan och fick saker gjorda snabbt, om än med tvivelaktiga metoder. Yakuzan är dock inte olaglig i Japan, till skillnad från till exempel maffian i Italien, och har sina högkvarter fullt synliga för polisen, skriver brittiska Metro.

Se även klippet om en man vars tatuering avgjorde om han skulle leva eller dö:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.