John Anglin rymde från Alcatraz
I ett brev till polisen i San Francisco hävdar att han är John Anglin – en av två bröder som tillsammans med Frank Morris flydde från det ökända skräckfängelset Alcatraz. På bilden syns hans bror Clarence Anglin, som också lyckades fly. - Foto: Montage: FBI/TT

John Anglin berättar om flykten från Alcatraz i brev: "Vi överlevde"

I 56 år har Frank Morris, John och Clarence Anglins flykt från Alcatraz varit ett stort mysterium. Nu har polisen fått ett brev från en man som hävdar sig vara en av flyktingarna – och berättar hur de med nöd och näppe överlevde.


1962 lyckades tre fångar rymma från det ökända amerikanska skräckfängelset Alcatraz. Något få andra hade lyckats med. Totalt har 36 personer försökt, men inte alla har lyckats. 23 fångades in, sex sköts ihjäl och två drunknade. Men fem personers öden är helt okända. 

Men vad som hände med just de tre fångarna efter flykten den 11 juni 1962 är det ingen som vet helt säkert. En teori har länge varit att de drunknade i havet. Men enligt ett brev som inkom till polisen 2013 lever åtminstone en av dem, skriver Sky News.

Alcatraz ligger i San Francisco-bukten. Bild: TT

Den legendariska flykten

Frank Morris och bröderna John och Clarence Anglin, alla dömda för bankrån, hade planerat sin flykt noga. Under sex månaders tid grävde de en tunnel ut från cellerna in till ventilationssystemet. En fjärde fånge, Allen West, hjälpte till att gräva fram flyktvägen med hjälp av sågklingor, skedar och en hemmagjord borr. 

För att minska risken att bli upptäckta använde de papier-maché, spackel och människohår för att skapa låtsashuvuden. 

Bild: FBI

Dessa lades tillsammans med handdukar och kläder under fångarnas filtar, för att lura vakterna. 

En av maskerna männen hade tillverkat och lagt vid huvudkudden. Bild: FBI

Sen begav de sig ut genom ventilationstrummorna. Själva ön lämnade de med hjälp av en flotte de hade tillverkat med hjälp av regnrockar.

Ventilationsluckan som männen flydde genom. Bild: FBI

"Vi överlevde alla den natten"

Den mycket spektakulära flykten har lämnat många obesvarade frågor, i synnerhet om huruvida de verkligen överlevde. Deras kroppar har nämligen aldrig hittats – varken levande eller döda.

Men nu, över 50 år senare, ser det ut som om vi faktiskt kan få svar på frågan.

Fr v: Frank Morris, John Anglin, Clarence Anglin. Bild: FBI

2013 mottog nämligen San Francisco-polisen ett brev från en man som hävdade sig vara John Anglin. Han skrev:

”Mitt namn är John Anglin. Jag rymde från Alcatraz i juni 1962 tillsammans med min bror Clarence och Frank Morris. Jag är 83 år gammal och i dåligt skick. Jag har cancer. Ja, vi överlevde alla den natten men knappt!”

Brevet har inte kommit till kännedom förrän nu, efter att den lokala CBS-kanalen KPIZ 5 fick tag på det genom en källa. Brevet ska bara vara ett av flera bevis som gjort att FBI återigen har öppnat upp utredningen.

Vill göra en deal med myndigheterna

John Anglin, om det nu verkligen är han som har skrivit brevet, säger sig ha tillbringat de första åren i frihet i Seattle. Därefter åtta år i North Dakota och nu södra Kalifornien.

I brevet ber han om att göra en överenskommelse med myndigheterna.

”Om ni meddelar på tv att ni lovar att inte fängsla mig längre än ett år samt ge mig medicinsk vård, kommer jag skriva igen och berätta exakt var jag är. Det här är inget skämt."

John Anglin. Bild: FBI

Besökte mammans begravning

Alcatraz slog igen sin verksamhet 1963 och är idag en stor turistattraktion. Även flera filmer och tv-serier baseras på historien om de tre flyktingarna, och myterna om deras flykt.

Enligt den person som skrev brevet dog Frank Morris 2008, och brodern Clarence 2011.

Det sägs även att brödernas mamma fick blommor utan avsändare och kort under flera år. Det sägs även att bröderna närvarade på sin mammas begravning 1973, förklädda som kvinnor, skriver Sky News.

Huruvida det faktiskt är John Anglin som har skrivit brevet till polisen är ännu inte bekräftat. FBI har sökt efter fingeravtryck och dna på brevet, samt analyserat handstilen, men utan resultat. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Tror du mysteriet någonsin kommer lösas?
Tack för din röst!