Onsdag 8 Dec
Stockholm

Trillingarna separerades vid födseln – som en del av ett experiment

bröderna Robert Sharfran, Eddy Galland and David Kellman separerades vid födseln som en del av ett grymt socialt experiment av psykologen Peter Neubauer.
Robert Sharfran, Eddy Galland and David Kellman separerades vid födseln. Foto: Sundance festival

De tre bröderna Robert Sharfran, Eddy Galland and David Kellman separerades vid födseln som en del av ett grymt socialt experiment av psykologen Peter Neubauer. Långt senare fick de reda på sanningen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trillingarna Robert Sharfran, Eddy Galland and David Kellman fick reda på att deras hela liv varit ett socialt experiment. 

Ett experiment som nästan förstörde deras liv.

Låt oss börja från början. Trillingarna växte upp i tre olika familjen, utspridda i USA. De föddes 12 juni 1961 och blev separerades vid födseln. 

Bröderna hade ingen aning om att de hade syskon eller för den delen var en del av en trio av personer som var precis som de själva, skriver Metro UK. 

Det var när ena brodern Robert träffade sin rumskompis Michael, som han fick sig en rejäl överraskning. Michael berättade för Robert att han var identisk med hans förra rumskamrat Eddie. 

Så pass lik att det förbluffade honom. De pratade lika, gick på samma sätt och betedde sig lika. 

– Han hade samma flin, samma hår och samma uttryck, det var som en kopia, berättar Michael. 

Men det slutar inte där, för när historien om Robert och Eddy publicerades i en lokaltidning så steg en tredje man fram. 

Som också han var förbluffad över likheterna. Det visade sig att han också var ett syskon till bröderna. Robert hade inte bara en tvilling utan var en del av en trio. 

Trillingarna hade äntligen hittat varandra efter många år isär.

– När vi väl träffade varandra igen så var det en lycka som jag aldrig någonsin upplevt i mitt liv och den höll i sig en lång stund, sa Robert i dokumentären som handlar om deras öde. 

Denna historia är i sig helt otrolig. Trillingar som inte visste att deras syskon ens existerade. Men den slutar inte här heller...

Efter att de återförenats ville de inte längre varit isär. Bildkälla: Sundance festival

Den otroliga sanningen om varför de separerats

En kan tro vid första anblick att deras separation var på grund av att ingen familj ville ta sig an tre barn på en och samma gång. Men så var det inte. 

Familjen visste hela tiden om sanningen bakom varför de separerats. Och den var riktigt mörk.

I den nya dokumentären "Three Identical Stranger" följde filmskaparen de tre bröderna och sökte sig bakåt i det förflutna. De upptäckte att  trillingarna var en del av ett socialt experiment. 

Inte nog med de. De hade också blivit övervakade deras hela liv. Det sociala experimentet var anledningen till att de blev separerade och syftet var att se vad arv och miljö spelar för roll när det kommer till ens personlighet. 

Varje år tog deras familjer med dem till universitet för att göra fysiologiska och psykologiska tester. 

Hur lika skulle bröderna ändå bli i olika miljöer?

Psykologen Peter Neubauer, från New York, låg bakom studien och splittrade inte bara Robert, Eddy och David. 

Utan även andra tvillingar och trillingar kors och tvärs i USA. 

Familjerna säger också i dokumentären att de trodde att bröderna visste om att något fattades dem. Bildkälla: Sundance festival

Resultatet av experimentet

Det är en hemskt historia och Peter Neubauer experiment minst sagt kontroversiellt. Men du vill nog ändå veta vad det sociala experimentet resulterade i. 

Det visade sig att trots att Robert, Eddy och David växte upp helt separat så gillade de samma saker. De rökte samma märke av cigaretter, gillade alla tre äldre kvinnor och älskade italiensk mat, skriver Metro UK.

Men psykologen fann också mer sorgliga resultat. Det visade sig att alla bröder lidit av separationsångest tidigt i livet. 

Familjerna säger också i dokumentären att de trodde att bröderna visste om att något fattades dem. 

– David började prata väldigt tidigt. Jag minns att han vaknade upp och sa "Jag har en bror", säger Davids mamma i dokumentären. 

Trots att bröderna var ursinniga över den inhumana behandlingen och hade ilska över att deras föräldrar hela tiden varit med på experimentet..  Så var faktumet att det inte var olagligt. Och bröderna kunde inte göra något. 

Efter deras återförening flyttade bröderna till samma universitet ihop och öppnade senare en restaurang tillsammans som de döpte till "Trillingarna". 

Eddy tog livet av sig efter en svår depression när han bara var 33 år gammal. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du syskon?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela