Lagbok med rött kryss över samt människor med niqab.
Danska regeringen vill förbjuda täckande plagg - Foto: TT Nyhetsbyrån

Danmarks nya lagförslag: Vill förbjuda människor att bära burka

Nu föreslår Danmarks regering att det ska bli förbjudet att bära burka, niqab och andra täckande plagg. Ett nytt lagförslag har tagits fram.


Det handlar om burka, niqab och andra täckande plagg som den danska regeringen nu föreslår ska bli förbjudet att bära i landet. Det nya lagförslaget bekräftas i ett pressmeddelande från det danska justitiedepartementet.

Om man bryter mot det här förbudet kan det innebära böter upp till 10 000 danska kronor, skriver danska TV2.

– Det är inte förenligt med värderingar i det danska samhället eller respekten för samhället att gömma ansiktet när man möter någon annan i ett offentligt sammanhang. Vi ska värna om respekten för vårt samhälle och de värderingar som binder oss samman. Med ett täckningsförbud drar vi en gräns och slår fast att här i Danmark visar vi varandra tillit och respekt genom att mötas ansikte mot ansikte, säger justitieminister Søren Pape Poulsen i pressmeddelandet.

Niqab. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det var i höstas som det framkom att det fanns ett stort stöd i danska folketinget mot ett sådant här förbud. Den danska regeringen har sedan dess jobbat på att få fram ett lagförslag som alla regeringspartier kan enas om.

Det finns dock vissa undantag i lagförslaget.

Det kan handla om vissa typer av täckning av ansiktet som vinterkläder när det är kallt, masker i samband med maskerad eller halloween eller vissa typer av skyddsutrustning i jobbsammanhang, skriver justitiedepartementet.

Sedan tidigare har bland annat Nederländerna infört ett förbud mot burka. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt av danska regeringen att vilja införa ett förbud?
Tack för din röst!