Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är "nya sekten" Nxivm – där kvinnor hålls som sexslavar

Nyheter | 28/03/2018 16:58

Enligt FBI har Nxivm via dess grundare Keith Raniere haft kvinnor fångna som sexslavar och sedan bränt hans initialer på deras kroppar. Här är alla ruskiga detaljer om "den nya sekten".

Att gå med i en sekt är aldrig någonsin en bra idé. Det finns massvis med exempel på det – och ett som särskilt etsat sig fast i minnet är "Folkets tempel" där ledaren Jim Jones efter en lång tid av hjärntvätt uppmanade medlemmarna att ta sina egna liv. Här kan du läsa om de 5 värsta sekterna någonsin.

Nu har det kommit en "utmanare" i form av självhjälpsföretaget Nxivm (som uttalas Nexium). Uppgifter om att dess grundare/ledare Keith Raniere haft ett harem av kvinnor som han kallat "sexslavar" och sedan bränt sina initialer på deras kroppar har nämligen kommit fram.

Han har nyligen gripits av polis misstänkt för en rad brott. Vi kommer till det snart, men först:

Vi börjar med en viktig fråga – vad är Nxvim?

Gömd bakom "sekten" finns ett företag som beskriver sig själva som "en gemenskap som följer och guidas av humanitära principer som vill ge andra styrka och som ska svara på viktiga frågor som handlar om vad egentligen är att vara människa".

Nxivm hemsida:
Saxat från Nxivm:s hemsida.

Organisationen har funnits tillgänglig för andra företag att boka in föreläsningar, workshops och stöd för att "nå sina fulla potential".

Företaget finns i Albany i staten New York och grundades 1998. De ska ha samarbetat med över 16 000 personer genom åren och flera "kända" och rika personer har varit aktiva medlemmar – men inga personer har blivit namngivna.

Grundaren Keith Raniere beskriver sig själv på sin hemsida som en person som ägnat sitt liv åt att studera människans "komplexa problem vår moderna värld" och att han tagit fram verktyg som förhöjer den "mänskliga upplevelsen genom samhälle, vetenskap, teknologi och utbildning".

Han har förutom Nxivm också grundat en del organisationer som jobbar med diverse samhällsfrågor. Däribland Rainbow Cultural Garden som ska hjälpa barn att nå "sitt fulla psykiska potential i den svåra inlärningsfasen i livet".

Varför har ingen reagerat på organisationen förrän nu?

Nxivm har under flera år blivit granskade av amerikanska medier. 2012 granskades "samfundet" av tidningen Times Union of Albany som ifrågasatte gruppens tillvägagångssätt och det hela jämfördes med en sekt.

Det var inte förrän 2017 när New York Times intervjuade tidigare kvinnliga medlemmar som det kom fram att det förekom flertalet sexuella övergrepp där ledaren Raniere behandlade kvinnor som objekt som polisen blev inkopplad.

Vad är det egentligen som hänt?

Enligt BBC står nu Keith Raniere inför rätta efter att ha gripits av FBI misstänkt för trafficking. Han hade redan 2017 flytt från USA till Mexiko efter att media rapporterat om gruppens minst sagt misstänkta beteende.

Myndigheterna kollar just nu på ett "mästare och slav-system" som sägs ha funnits inom Nxivm. Med andra ord förväntades kvinnliga medlemmar att ha sex med grundaren – och sedan brännmärktes de med hans initialer:

Brännmärka kvinnor i sekten Nxivm
Från FBI:s förundersökning föreställande brännmärk kvinna med Ranieres initialer.

Själv menar Raniere att den typen av beteende "inte varit en del av organisationen". 

Finns det ytterligare misstänkta brott?

Oh ja. Förutom de sexuella brotten så står också organisationen misstänkt för en slags "pyramidspel" där gruppens workshops och tillställningar har fått medlemmar och andra företag att i princip häva ur sig tusentals dollar till organisationen. 

Sen var det ju självklart sexhärvan där kvinnor värvades till en särskild grupp kallad Dominus Obsequious Sororium (DOS) vilket betyder "Mästare över slavkvinnorna". De ska ha blivit tvingade att utföra vardagliga sysslor och att ha sex med 57-årige Keith Raniere. 

Keith Raniere, NXVIM
Raniere står inför rätta. Bild från Nxvim:s hemsida.

Utredare misstänker att grundaren av organisationen hade en grupp på runt 20 kvinnor som ofta byttes ut. De fick aldrig berätta för någon om vad som skedde hos Nxivm eller ha en relation med någon annan utanför Raniere. De ska enligt uppgift enbart ha fått äta enligt en extrem lågkaloridiet eftersom grundaren "föredrog smala kvinnor", skriver BBC.

I anmälan mot föreningen och grundaren framkommer också att kvinnora brännmärktes med Ranieres initialer med en kauteriseringspenna (som annars används vid medicinska ingrepp). Ofta brändes märket in vid bäckenområdet eller könet under en ceremoni som filmades av andra medlemmar.

Kvinnorna ska ha blivit ombedda att skicka in nakenbilder som en säkerhetsåtgärd.

Men vad säger den utpekade mannen?

Som nämnt tidigare så frånsäger han sig allt ansvar och menar att det här beteendet inte varit en del av hans organisation. 

När New York Times publcierade intervjuer med före detta medlemmar så svarade han så här i ett brev:

"Det här anklagelserna är extremt besvärande för mig eftersom icke-våld är en av mina främsta värderingar". Sedan la han till uppgifter om att kvinnor i organisationen var "blomstrande, hälsosamma, mådde bättre och har verkligen inte blivit tvingade till något".

Vad händer nu?

FBI utreder ärendet som förväntas att tas upp i amerikansk domstol i början av april. Om händelsen säger FBI:

"Keith Reniere har uppvisat ett vidrigt maktmissbruk genom att ha manipulerat och nedsvärtat kvinnor han sett som sexslavar. Han ska ha deltagit i fruktansvärda handlingar genom att brännmarka dem med hjälp av andra kvinnor inom det här oortodoxa pyramidspelet", säger FBI-agenten William Sweeney, enligt BBC.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om Nxivm?