Lördag 27 Nov
Stockholm

Apartheidmotståndaren Winnie Mandela är död – blev 81 år

​Winnie Madikizela-Mandela har gått bort
​Winnie Madikizela-Mandela ​har dött 81 år gammal. Foto: Montage TT

Winnie Madikizela-Mandela har somnat in efter en tids sjukdom. Winnie ägnade sitt liv åt att bekämpa apartheid i Sydafrika och lyckades få sin make Nelson Mandela fri.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Winnie Madikizela-Mandela har dött 81 år gammal, efter en tids sjukdom. Hon ska ha somnat in fridfullt på sjukhus, där hon ägnade mycket tid den senaste tiden.

– Det är med stor sorg vi meddelar allmänheten att mrs Winnie Madikizela-Mandela gick bort på sjukhuset Netcare Milpark, bekräftar presstalespersonen Zodwa Zwane i ett uttalandee.

Familjen kommer senare under måndagen lämna ett uttalande.

Winnie Mandela gick bort fem år efter att ex-maken Nelson Mandela.

Paret träffades 1957 och var gifta i närmare fyra decennier, men skilde sig 1996. Den större delen av äktenskapet satt Nelson Mandela i fängelse. 

Under den här tiden kämpade Winnie Madikizela-Mandela för makens frihet, som till slut kom 11 februari 1990. 1994 avskaffades även apartheid i Sydafrika.

Det var då Nelson Mandela blev president i Sydafrika, och i den regering han bildade blev Winnie minister med ansvar för konst och kultur.  Hon avgick efter en kontroversiell resa till Ghana, enligt Timeslive.

Winnie blev en ledande kritiker av det vita minoritetsstyret i Sydafrika och blev känd för sin våldsamma retorik. 

Hon ska själv ha suttit i fängelse i 18 månader 1967, för att bland annat vägrat ge sitt namn och adress till säkerhetspolisen.

1991 dömdes hon dessutom till sex års fängelse för kidnappning och medhjälp till mord på en ung aktivist. Fängelsedomen ändrades dock till två års villkorlig dom och böter.

Winnie Mandela var inte bara anti-apartheidkämpe utan även politiker. 2003 avgick hon dock från ANC (African National Congress) då hon dömdes till fyra års fängelse för stöld och bedrägeri. Hon ska ha återvänt till politiken 2007. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela