Flera europeiska länder har drabbats av mässling
Om du ska åka till Grekland, Frankrike, Italien eller Rumänien i sommar bör du se över dina vaccinationer. - Foto: Montage TT

Flera europeiska semesterparadis drabbade av mässling

Har du planerat din semester på någon grekisk ö, franska rivieran eller bland Italiens härliga matkultur? Då kan du behöva tänka om. Länderna har nämligen drabbats av en extrem ökning av mässling.


Har du bokat semester till Grekland, Italien, Frankrike eller Rumänien i sommar?

Då borde du verkligen kolla upp dina tidigare eller dina barns vaccinationer. Länderna har nämligen drabbats av ökade fall av mässlingsutbrott, vilket har fått Danmarks motsvarighet till folkhälsomyndigheten, Statens Serum Institut, att gå ut med en varning.

– Problemet är att vaccinationsbenägenheten i dessa områden inte är tillräckligt hög, så viruset fortsätter att spridas, säger Peter H. S. Andersen, avdelningsläkare vid Statens Serum Institut, till Ekstrabladet.

I Rumänien är det allra värst. Bara i år har landet haft 1709 fall av mässling. I Sverige har dessutom tre av årets mässlingsfall kommit från just Rumänien, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.


Antalet fall av mässling ökar i Europa. Bild: TT

I Italien och Frankrike är dock oron större. Den 13 april skrev European Centre for Disease Prevention:

"Även om det fortfarande är många fall i Rumänien och Grekland, finns det en särskild anledning till oro över situationen i Frankrike och Italien. Antalet fall i Frankrike har nästan tredubblats sedan den senaste uppdateringen i mars och har mer än fördubblats i Italien."

Mässling är en besvärlig sjukdom som i värsta fall kan få dödlig utgång. Viruset är ett av vår tids mest smittsamma och kännetecknas av hög feber, torrhosta och röda utslag på kroppen.

För den som har mässling finns det en risk med följdsjukdomar som bihåleinflammation, lunginflammation och öroninflammation. I allvarligare fall kan man drabbas av hjärninflammation. Du kan läsa mer om sjukdomen mässling här.

Bara i år har 13 personer från de fyra nämnda länderna dött till följd av mässling, enligt Ekstrabladet.

Så skyddar du dig från sjukdomen

Det finns ingen medicin mot mässling när man väl har drabbats. Men sedan 1982 ingår mässlingsvaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinet består av två sprutor där den första tas vid 18 månaders ålder, och den andra när barn går i årskurs 1-2.

Om man ska resa med sitt barn som är yngre än 18 månader kan man få vaccinera tidigare, redan från 6 månaders ålder. Om barnet är yngre än ett år gammalt anses det vara en extrados och det ska fortfarande få en ny dos under andra levnadsåret.

Är du osäker på vilka vaccinationer du har fått?

Sedan 2013 registreras vaccinationer hos det nationella vaccinationscentret på Folkhälsomyndigheten. Om man har vaccinerats innan det finns det ingen myndighet att vända sig till för en dubbelcheck, men genom att kolla på tidigare vaccinationsprogram som du hittar här, kan du göra antaganden. Givetvis är det bästa att kolla med din läkare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du vaccinerat dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.