Fick ny penis av donator
Världens första penistransplantation har genomförts i USA. - Foto: John Hopkins Medicine (Montage)

Han har genomgått världens första penistransplantation

Efter att mannens penis blivit bortsprängd i Afghanistan har han nu genomgått en fullständig penis- och scrotumtransplantation. Som den förste personen någonsin. Så här går det till.


En man, som vill förbli anonym, har skrivit världshistoria genom att bli den första människan i världen som genomgått en fullständig penis- och scrotumtransplantation. Själva operationen tog 14 timmar och ägde rum på John Hopkins Hospital i Baltimore i den amerikanska delstaten Maryland.

Mannens biologiska penis hade blivit bortsprängd i Afghanistan där han blivit placerad som soldat. Olyckan ska ha skett när en bomb oväntat exploderat. Nyheter24 har inför operationen skrivit om mannens historia – den kan du läsa här.

Lite så här gick det förenklat till. Bild: John Hopkins Medicine

Nu har han alltså med hjälp av en donator fått en annan persons penis och pung efter dennes död – och allt har gått väldigt bra. Mannen själv mår bra och ska skrivas ut från sjukhuset i veckan.

De delar som transplanterades till mannen var en hel penis, en pung (scrotum) utan testiklar och en del av en bukvägg. Det kanske låter märkligt att vakna upp med "en annan persons penis". Men mannen, som efter olyckan mått väldigt dåligt, säger att han nu mår otroligt bra.

– När jag först vaknade upp så kände jag mig äntligen normal. Och med en del självförtroende också. Som att... jag är äntligen okej, säger mannen i ett uttalande enligt brittiska Metro.

Hela teamet samlat med en docka på britsen. Bild: John Hopkins Medicine

Under operationen arbetade nio plastikkirurger och två urologiexperter tills penisen och pungen var på plats på dess nya bärare. 

– Vi har förhoppningar om att den här transplantationen kommer hjälpa den här unge mannen att få nästintill normala urinvägs- och sexuella funktioner, säger en av kirurgerna vid namn W.P. Andrew Lee, enligt brittiska Metro.

Men varför kunde läkarna inte bara använda vävnader från andra kroppsdelar kanske ni undrar nu? Jo, Dr Lee berättar att det visserligen är möjligt att rekonstruera en penis med hjälp av en andra kroppsdelars vävnad. Men då krävs det en protes för att få erektion och så är risken för infektion mycket högre.

Visst ser det väldigt mekaniskt ut? Se hela processen i videospelaren ovan. Bild: John Hopkins Medicine

Hela processen är faktiskt väldigt fascinerande – och kanske lite obehaglig för den kräsmagade. Det ser lite ut som att bygga en robot. En animerad video som visar hur det går till finns i videospelaren ovan!

Läs också om en man som önskade sig en större penis – men blev av med penisen efter plastikoperationen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna genomgå en liknande operation?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.