Söndag 28 Nov
Stockholm

Domstol har bestämt att 23 månader gamla Alfie Evans ska dö

Okänd diagnos blir dödsdom
Alfie Evans har en okänd diagnos och en domstol har bestämt att han inte får ligga i respirator längre. Foto: Facebook

Den lille pojken Alfie Evans har inte fått någon diagnos. Nu har en domstol i Storbritannien bestämt att han inte får livsuppehållande behandling längre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alfie Evans är bara 23 månader gammal, men han har redan blivit känd över hela världen, och främst i hemlandet Storbritannien. Varför? Jo, hans livsuppehållande behandling har orsakat en infekterad konflikt mellan hans föräldrar, hans läkare och det brittiska rättssystemet som pågått under flera månaders tid.

Den lille pojken har en mystisk sjukdom. Bild: TT

Hans familj förlorade nyligen ett rättsligt mål och därför har hans respirator stängts av. Den lille pojken har befunnit sig i koma i över ett år och hans diagnos har beskrivits som "mystisk" eftersom ingen riktigt vet vad det är för fel på barnet. 

Tidigt i lille Alfies liv började han att få okontrollerbara spasmer, men läkare trodde först att det handlade om att han var "sent utvecklad", skriver The Sun.

I december 2016 fick han en infektion i bröstet och då lades Alfie i respirator på Alder Hey Children's Hospital i Liverpool. Den 23 april 2018 stängdes alla livsuppehållande behandlingar av. Trots att hans föräldrar bett läkarna att fortsätta behandlingen.

Den lille pojken i respirator på sjukhuset. Bild: Facebook

Men vad är det egentligen som är fel på den lille pojken?

Det är faktiskt så att Alfie aldrig fått en diagnos, för läkarna vet inte riktigt vad det är för fel på honom. När pojken föddes den 9 maj 2016 så befann han sig i ett semi-vegetativt läge, med flera neurologiska åkommor.

Vissa experter tror att det rör sig om en mitokondriell sjukdom. Det kan bero på mutationer, förvärvade eller medfödda, i mitokondrie-DNA eller i cellkärnegener som kodar för mitokondriekomponenter. Mitokondrier är en del i celler som har en viktig roll för bland annat ämnesomsättningen.

Pojken som nyfödd. Bild: Facebook

Sjukdomen i sig skapar problem genom att försvaga muskler och orsaka skada på hjärnan. Det är en extremt ovanlig diagnos och enligt The Sun finns det bara 16 personer som fått diagnosen någonsin. Det finns inget botemedel.

Alfie har sedan födseln kämpat och läkarna har vid flera tillfällen sagt att han "aldrig kommer överleva". Trots det har han vid varje ny infektion lyckats med att andas igen på nytt. Trots det befinner sig Alfie i ett så dåligt tillstånd att läkarna inte tycker att det är "humant" att hålla honom vid liv.

Men varför förlorade föräldrarna den rättsliga processen att hålla sin son levande?

Under i princip hela Alfies liv har föräldrarna fått kämpa för att hålla pojken vid liv. Nu har de förlorat ett större rättsligt mål efter att sjukhuset beslutat att det inte är mänskligt att hålla den lilla pojken vid liv genom livsuppehållande behandling. 

Pojkens pappa Tom Evans pratar med media. Bild: TT

Föräldrarna anser att beslutet bryter mot ett av de tio budorden vilket är "du skall icke döda". Givetvis är föräldrarna upprörda och enligt The Sun vet de inte var de ska vända sig. Rättsliga experter tror att det kan bli ett "evigt kretslopp" i domstolar om familjen fortsätter och samtliga läkare är överens om att pojkens liv inte går att rädda.

Men lever pojken fortfarande eftersom hans respirator har stängts av?

Ja, den lille pojken andas utan hjälp och kämpar för sitt liv. Hans familj har ansökt om att få specialisthjälp i Italien, men familjen får inte någon ekonomisk hjälp och förlorade ytterligare ett mål i domstol för att få assistans.

Vad säger allmänheten om det här?

På sociala medier står många på Alfies sida och det talas om maktmissbruk från högre instanser. Läkare vid barnsjukhuset i Liverpool har mött hat och hot om våld av Alfies supportrar som finns över hela Europa.

Stödet finns över hela Europa. Bild: TT

Även påven har uttalat sig om Alfie och han twittrade: "Det är min ärliga förhoppning att allt som är möjligt görs för att han ska få den stöttning som behövs och att hans föräldrars svåra lidelse blir lyssnad på".

Vad händer nu?

Eftersom familjen varken har läkarna eller domstolen på sin sida är det oklart vad som kommer hända med Alfie. Han använder inte längre respirator så det är oklart om han kommer överleva.

Läs också om en annan mystisk diagnos som gör att man kan komma ihåg i princip allt man ser och läser.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela