Det här händer i kroppen om du äter ägg varje dag

- 24/05/2018, 22:18 -

Har du som vana att äta ett ägg till frukost varje dag? Eller ett till lunchen? Här är vad som händer med kroppen – om du äter ägg varje dag.

Äggmacka, kokt ägg eller kanske en omelett. Möjligheterna är oändliga! Men hur mår egentligen kroppen av att äta ägg varje dag?

Ägg innehåller höga halter protein, vitamin A, D, B och B12 och också ämnena Lutein och Zeaxantin som är bra för ögonen. De flesta läkare rekommenderar ägg som en del av den dagliga kosten, skriver BBC. 

Det är helt okej att äta både ett, två eller fler ägg om dagen. 

– Människor borde inte vara rädda för att äta för mycket ägg, säger dietisten Frankie Phillips till BBC.

Men! Risken finns att du missar andra viktiga näringsämnen – om du bara stoppar i dig massa ägg om dagarna. Samt att FÖR mycket protein inte är bra för njurarna.

Ägg
Det är helt okej att äta massa ägg! Bildkälla: Unsplash

Hur påverkar det ditt kolesterol? Tidigare har forskare varit oroliga för hur ägg påverkar ens kolesterol. Men det handlar mer om HUR du äter ditt ägg än om du äter ägg. 

– Även om ägg innehåller lite kolesterol, så har mängden mättat fett vi äter mer effekt på mängden kolesterol i vårt blod än kolesterolet vi får från att äta ägg, säger Frankie Phillips. 

Dietisterna rekommenderar dock att äta ägg kokta och inte steka dem eftersom att kolesterol finns i exempelvis smör. 

Ägg kolesterol
Ägg påverkar inte kolesterolet i kroppen märkbart. Bildkälla: Unsplash

Behöver du oroa dig för salmonella? Nej. Köp aldrig ägg som har brutet skal eller ser skadat ut eftersom att risken då är större att bakterier kommit in i ägget. Men gör du inte det så behöver du inte oroa dig, skriver BBC news

Hur vet du att ett ägg är fräscht? Lägg äggen i en skål med vatten. Sjunker ägget till botten så är det helt okej att äta, om den inte sjunker så bör du inte äta ägget!

TV: Det här händer i din kropp om du äter avokado varje dag

Läs också om Brian som åt en pizza om dagen i ett år

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Äter du ägg varje dag?