Aska, lava och rök i Guatemala
Efter kraftiga vulkanutbrott i Guatemala har minst 25 personer dött och tusentals evakuerats. - Foto: Santiago Billy/AP/TT, Twitter/coolghost101

Många döda efter kraftiga vulkanutbrott i Guatemala

Den så kallade "Eldvulkanen" har bidragit till minst 25 människors död. Nu flyr tusentals invånare för sina liv efter att flera hus blivit totalförstörda efter lavans framfart i landet.


Minst 25 personer uppges vara döda efter att "Eldvulkanen" ("Volcan de Fuego") fått ett utbrott i Guatemala. Nu varnar inhemska myndigheter för att dödssiffran kommer stiga under de kommande dagarna. Redan nu finns uppgifter om hus som blivit uppslukade av lava i tre städer i det sydamerikanska landet.

"Eldvulkanen" ger ifrån sig lava. Bild: Luis Soto/AP/TT

Enligt Independent gav vulkanen ifrån sig en 8 kilometer lång ström av het lava med svart rök och regnande aska till följd av utbrottet. I den stad som drabbats värst, El Rodeo, uppges människor vara begravda i aska efter söndagens utbrott.

Räddningspersonal har svårt att ta sig till landsbygdsområden som helt blivit instängda bakom en vägg av aska, rök och lava. Uppskattningsvis har runt 300 människor skadats, men siffran är svår att få bekräftad, eftersom vissa byar och samhällen blivit omringade av lava.

– Tyvärr så begravdes El Rodeo och vi har inte kuannat nå La Libertad på grund av lavan och kanske finns det människor som dött även där, säger Sergio Cabanas, generalsekreterare för Guatemalas katastrof- och beredskapsmyndighet CONRED, enligt Independent.

Människor på flykt efter utbrotten. Bild: Luis Soto/AP/TT

Just nu delas filmer och bilder på offer som är täckta av aska. En kvinna säger att flera av hennes familjemedlemmar "begravdes av lavan". Enligt Eddy Sanchez, som är expert på seismologi och vulkanologi, kunde temperaturen på lavan uppnå 700 grader celsius. Det har lett till att flera hus börjat brinna och det finns uppgifter på att det varit orsaken till flera av dödsfallen.

Det finns även uppgifter om att två barn dött medan de stod på en bro för att kolla på vulkanens andra eruption. Räddningspersonal fortsätter att hitta skadade offer begravda i aska på gatorna, skriver Independent.

Tung rök över stora delar av Guatemala. Bild: Santiago Billy/AP/TT

Omkring 3 100 människor har evakuerats, men askan som faller likt regn drabbar omkring 1,7 miljoner människor i hela landet. Vulkanen är fortfarande aktiv och utgör fortfarande en hög risk för fortsatta utbrott.

Guatemalas president Jimmy Morales har utropat ett nationellt katastrofläge och uppmanar medborgare att vara uppmärksamma på varningar från officiella myndigheter. En av städerna som drabbats är den väldigt populära turiststaden Antigua och huvudstaden Guatemala City som för tillfället stoppat alla flygningar från den internationella flygplatsen. 

Enligt svenska utrikesdepartmentet finns inga uppgifter om några drabbade svenskar, skriver TT via Göteborgs-Posten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt ett vulkanutbrott?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.