Tisdag 22 Jun
Stockholm

Nu byter Makedonien namn till Republiken norra Makedonien

Makadonien byter namn till Republiken norra Makadonien.
Makedonien. Foto: TT

Efter flera års diskussioner och osämja har äntligen Grekland och Makedonien kommit till en överenskommelse. Nu byter Makedonien namn till Nordmakedonien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu blir landet, vars namn hittills varit Makedonien, istället Nordmakedonien, skriver SVT. Landets nya namn bekräftades under tisdagen av Greklands premiärminister Alexis Tsipras

Efter nästan 30 års konflikt gällande landets namn, har nu Grekland och Makedonien äntligen kommit till en överenskommelse. Det två länderna har varit oense om landets namn sedan 1991 när Makedonien, som då tillhörde Jugoslavien, utropade sin självständighet. 

Anledningen till att Grekland har satt sig emot landnamnet Makedonien, är att det finns en grekisk region med samma namn. Och det har funnits en oro från Greklands håll över att Makedonien skulle försöka göra anspråk på den grekiska regionen. 

Valde mellan tre olika namn

Makedonien heter nu Republiken norra Makedonien. Bildkälla: Unsplash

Nu har de båda länderna som sagt kommit överens om namnet Nordmakedonien. Men innan det låg två andra namn på bordet, nämligen Nya Makedonien och Övre Makedonien. 

Och det verkar som att de båda länderna är relativt nöjda med överenskommelsen. Makedoniens premiärminister Zoran Zaev menar att det nya namnet kommer att bevara landets etniska och kulturella identitet.

– Det finns ingen återvändo, säger han och uppmanar oppositionen att ställa sig bakom det nya namnet, sade han efter att namnet bekräftats, skriver SVT

TV: Därför skrattar alla åt Benjamin Ingrossos efternamn i Portugal

Tycker du om det nya namnet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela