Första dödade blåvalen på 50 år.
Bilder från fångsten - Foto: Sea Sheperd

En blåval har dödats av människor för första gången på 50 år

Den första blåvalen på över 50 år påstås ha blivit dödad. Island har länge fått kritik för sitt valfiske och det lär inte lugna sig efter den här händelsen.


Med detta har en av Islands rikaste män stött på stort ekonomiskt hinder efter att det var hans valjakts-företag Hvalur som olagligt tros ha dödat den utrotningshotade blåvalen. Men han nekar till anklagelserna.

– Vi har aldrig fångat en blåval i våra vatten eftersom de är beskyddade, säger Kristján Loftsson, VD för fiskeföretaget Hvalur, till CNN.

Han fortsätter:

– Vi ser dem i havet. Men när du närmar dig en blåval är det så självklart att du lämnar den ifred.

Men den ideella miljöorganisationen Sea Shepard menar att det är en blåval företaget dödat och slaktat på Island. Aktivister bevakade platsen där de slaktar valarna och fotograferade det gigantiska kadavret, skriver CNN.

Den påstådda blåvalen blev fångad och slaktad av fiskeföretaget Hvalur och de möter nu stor kritik. Bildkälla: Sea Shepherd

Det största däggdjuret som existerar, blåvalen, är en skyddad art och har inte medvetet blivit jagad och dödad sedan 1978, enligt den Internationella naturvårdsunionen.

Loftssons företag har tillåtelse att jaga val, utfärdat av Islands regering. Islands lagstiftningar säger att du får fiska val, men inte blåval. Detta trots det internationella förbudet mot valjakt och blåvalens utsatta situation. 

Loftsson påstår att valen i fråga antingen var en hybrid av olika arter och alltså inte skyddad av isländsk lag. Han sa att om det är en blåval så var det ren olyckshändelse som den blev dödad, skriver CNN.

Men professor Adam A. Pack som jobbar på University of Hawaii menar att det är en blåval de dödat, efter att ha sett bilderna på kadavret.

– Man vet att det är en blåval genom att titta på hur ryggfenan ser ut, och man kan se på bröstfenan samt storleken på djuret, säger Pack till CNN.

Pack noterade även en mängd andra kännetecken som mer bevis på att djuret i fråga sannolikt är en blåval.

Nu ska myndigheter på Island utföra gentest för att fastställa valens art, vilket kan ta månader, skriver CNN.

Enligt WWF dog nästan blåvalen ut innan fiskeförbudet infördes. De uppger att 360 000 blåvalar dödades under 1900-talet, innan förbudet trädde i kraft 1986.

TV: Bilderna på den döda blåvalen väcker starka reaktioner

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du man ska få fiska val?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.