Vår tids största frihetskämpe Nelson Mandela skulle fyllt 100 år idag

- 18/07/2018, 11:39 -

Den 18 juli 1918 i byn Mvezo, Sydafrika föddes Nelson Mandela. En av vår tids största frihetskämpar. Hade Mandela levt idag så hade han fyllt 100 år. Men trots hans bortgång firas hans födelsedag varje år av människor runt om i hela världen.

Nelson Mandela föddes i Sydafrika den 18 juli 1918. Idag är det alltså exakt 100 år sedan Mandela kom till världen. Trots hans hastiga bortgång den 5 december 2013 så firas hans födelsedag av människor runt om i världen varje år. Den 18 juli kallas officiellt för internationella Mandela-dagen. 

Årligen hålls även en föreläsning från en känd person på Mandelas födelsedag. Föreläsningen kallas för "Mandela lecture" och i år framfördes föreläsningen av Barack Obama. I sitt tal kritiserade Obama bland annat USA:s nuvarande president Donald Trump, dock utan att nämna hans namn, vilket BBC har rapporterat om.

Barack Obama tillsammans med Cyril Ramaphosa.
Barack Obama höll under tisdagen ett tal till minne för Nelson Mandela. Bildkälla: TT/Themba Hadebe

Ingen kan ifrågasätta Nelson Mandelas storhet. Speciellt inte om man ser till hans arbete som frihetskämpe i Sydafrika. Mandela var ledare för partiet National African Congress (ANC). Och tillsammans med andra i paritet var han kritiker till apartheidsystemet i Sydafrika. Ett system som gav vita personer makt samtidigt som mörkhyade levde under förtryck. 

Man brukar säga att när Nelson Mandela valdes till Sydafrikas president år 1994 så avslutades apartheidstyret formellt. Men det var inte en frihetskamp som gick speciellt fort. Under hela 27 år satt Mandela fängslad och länder som USA och Frankrike stämplade både honom och ANC som terrorister.

År 1993 vann Nelson Mandela Nobels fredspris. Motiveringen var då följande: 

— För hans arbete med att fredligt fått bort apartheidregimen och för att han lagt grunden för ett nytt demokratiskt Sydafrika.

Utöver sitt arbete som fredskämpe och sedermera president är han även känd för sin klädstil. För du vet väl vad en Madiba-tröja är? En Madiba-tröja är en större modell av en silkeströja i starka och vackra färger. Tröjan blev känd som Madiba-tröja efter att Nelson Mandela börjat använda den till vardags och under viktiga möten. 

Nelson Mandela sittandes.
Nelson Mandela med den numera klassiska Madiba-tröjan. Bildkälla: wikimedia commons.

Nelson Mandela bör för sina insatser för både det Sydafrikanska folket och alla människor som lever i orättvisa hyllas för att han tillsammans med ANC stod upp och kämpade för ett bättre samhälle. Viktigt att komma ihåg i tider där högervindar blåser starkare och starkare.

Håller du Nelson Mandela som vår tids största frihetskämpe?