Burkaförbudet i Danmark
Den kontroversiella laget träder i kraft idag. - Foto: TT

Idag införs förbud mot burka och niqab i Danmark

Idag införs den kontroversiella lagen i kraft. Samtidigt planeras en stor demonstration för att uppmärksamma lagstiftarnas märkliga slutsatser.


Idag den 1 augusti träder det mycket uppmärksammade burkaförbudet i kraft i Danmark. Förbudet gör att det blir olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser. 

Enligt nya lagen ska den som bryter mot förbudet straffas med tusen kronor i böter. Om man bryter mot lagen fyra gånger eller fler straffas man med böter på 10 000 danska kronor per gång. 

Frågan har varit hett diskuterad i Danmark. Vissa anser att förbudet inte är förenligt med religionsfriheten, medan andra vill gå ännu längre. Sverigedemokraternas systerparti Dansk Folkeparti vill till exempel att den som bär burka eller niqab ska straffas med fängelse.

Även lagens utformning har fått kritik, eftersom detta också kan påverka vissa hattar, hjälmar, hättor, heltäckande klädsel och lösskägg. 

Ja, du läste rätt. Den som av någon anledning vill ha lösskägg på sig kan alltså straffas med böter på tio tusen danska kronor, alltså nästan 14 000 svenska kronor. 

Så passa dig för att ha lösskägg om du ska till Köpenhamn med andra ord. 

”Demonstration mot hyckleri”

Och det är inte alla som tycker att det nya förbudet är rimligt. En av Danmarks största kvällstidningar, Ekstra Bladet, skriver idag att man bjuder in alla danskar till en demonstration i form av en maskeradbal. 

Det finns nämligen ett undantag i lagen som går ut på att det är okej att täcka ansiktet om man ska på maskerad, det gör alltså att det är okej att täcka ansiktet om man klär ut sig till en seriemördare från en skräckfilm – men inte att täcka ansiktet av religiösa skäl. 

Därför vill Ekstra Bladets chefredaktör Poul Madsen arrangera ”Danmarks længste maskebal”.

”Vi kan hävda att vi är på väg till maskerad när polisen stoppar oss för att vi bär burka, elefanthuvud, lösskägg eller annan maskering”, skriver Ekstra Bladet. 

Demonstrationen ska äga rum på onsdagen, och över nio tusen personer har i skrivande stund anmält sig till eventet på Facebook. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde detta införas i Sverige?
Tack för din röst!