Torsdag 9 Dec
Stockholm

Katie, 21, försökte ta sitt liv – nu har hon fått ett helt nytt ansikte

Efter att hon försökte ta sitt liv har hon fått ett helt nytt ansikte.
Katie, 21, försökte ta sitt liv – nu har hon fått ett helt nytt ansikte. Foto: Twitter

När Katie var 18 år försökte hon ta sitt liv. Nu har hon blivit den yngsta någonsin att bli mottagare av en ansiktstransplantation i USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den amerikanska tjejen Katie Stubblefield var bara 18 år när hon försökte ta sitt liv. Mirakulöst överlevde hon, men med stora och allvarliga skador på sitt ansikte och hjärna. 

Som tonåring kämpade Kate med hälsoproblem, kärleksproblem och stora familjeproblem. Under 2014 vändes hennes liv upp och ner. Under hennes highschool-år flyttade familjen för andra gången på bara några år, hon började lida av kroniska magproblem som resulterade i att hon fick ta bort gallblåsan. Bara några månader senare bröt hon upp med sin pojkvän. 

Händelserna har nu gjort att Katie nu blivit den yngste någonsin att få en ansiktstransplantation, hon är bara 21 år gammal. Hela hennes historia berättades i ett reportage gjort av National Geographic med titeln ”The Story of a Face” och rapporterades av CBS News

Katie innan ansiktstransplantationen. Bildkälla: Cleveland Clinic

Ansiktstransplantationen

Fem veckor efter händelsen togs Katie till en klinik i Cleveland. Hon hade förlorat delar av pannan, näsan, bihålorna, stora delar av munnen, käkarna och framsidan av ansiktet. Ögonen skadades också svårt. 

– Det var inte bra, berättar läkaren Brian Gastman efter hon först fick se Katie och fortsätter: 

– Hennes hjärna var rejält utsatt, hon hade stor risk för anfall och infektioner, vi pratar alla slags problem. Glöm ansiktstransplantationen, vi pratar om att bara överleva. 

Gastman berättar att han under hela sin yrkesmässiga karriär aldrig sett ett värre ansikte. Katie hade drabbats av stora hjärnskador i sin frontallob, synnerverna och hypofysen. 

Hon kommer inte ihåg någonting från händelsen, eller någon av de efterföljande operationerna som räddade hennes liv. Det var något hennes föräldrar var tvungna att berätta för henne, vilket chockade henne. 

– Jag tänkte aldrig att jag någonsin skulle ta livet av mig, så när jag fick höra om händelsen visste jag inte hur jag skulle hantera det, berättar hon för National Geographic. 

Operationen som gav henne ett nytt ansikte

Under 2017 beslutades det att Katie skulle genomgå en ansiktstransplantation. En hel eller delvis ansiktstransplantation räknas fortfarande som en experimentell operation. Operationen innebär att man flyttar hela eller delar av en avlidens persons ansikte och hudvävnad. 

Operationen som Katie genomgick innefattade transplantation av hårbotten, panna, övre och nedre ögonlock, ögonglober, näsa, kinder, käkar, tänder, nerver, muskler och hela ansiktets vävnad och hud, skriver kliniken i ett pressmeddelande. 

– Att veta att patienten nu har möjligheten att leva ett funktionellt liv på grund av sin ansiktstransplantation är största belöningen, säger läkaren Gastman i ett uttalande och fortsätter:

– Med ett nytt ansikte har hon fått chansen att åter interagera med samhället och få en framtid precis som andra unga vuxna. Operationen kan ge tillbaka delar av självkänslan och självförtroendet som hon förlorat. 

Nu vill Katie hjälpa andra

Risker kvarstår att hon kan få komplikationer av operationen och att hennes kropp avvisar de nya ansiktet. Liksom alla andra personer som tidigare fått ansiktstransplantationer kommer Katie äta mediciner i resten av sitt liv. 

Katie berättar till National Geographic att hon planerar att fortsätta sin skolgång på universitet och kanske i framtiden jobba med rådgivning. 

– Jag har haft så många människor som hjälpt mig, nu vill jag hjälp andra, berättar hon. 

Hon hoppas också att hon kan få möjligheten att prata med andra tonåringar om självmord och värdet av att leva. 

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Kommentera
Kopiera länk
Dela