Dansk organisation vill höja cigarettpriserna till 140 kronor per paket
Rökning i Danmark - Foto: Janerik Henriksson /SCANPIX Vilhelm Stokstad / TT

Cancerförbundets nya förslag: 140 kronor per cigarettpaket

Alla känner vi till hälsoriskerna som kommer med rökning. Trots detta är det många som inte kan låta bli att testa, för att sedan oftast fastna i ett beroende. Den danska organisationen Kräftens Bekämpelse​ vill förändra detta.


Det är den danska organisationen Kräftens Bekämpelse, som arbetar för att förebygga cancer, som vill se en stor höjning på cigarettpriset. Och det är nu.

Enligt Jyllandsposten röker fler än var femte dansk cigaretter och till följd av detta dör det 13 600 danskar varje år från rökning.

Behövs en lagstiftning

Efter att det tidigare i år beslutades att man inte längre måste ha cigarettpaketen på display i butiker, utan att butikerna kan förvara de bakom kassan, så har cigarettförsäljningen minskat med cirka fem procent i grannlandet Danmark. Men även om det är en framgång vill Kräftens Bekämpelse göra mer för att förhindra ungdomar och andra danskar från att röka, skriver Jyllandsposten.

Och det är många butiker som nu gömmer sina cigaretter, men enligt Jesper Fisker från Kräftens Bekämpelse är det inte upp till de enskilda företagarna att bestämma om de vill ha cigaretter framme eller inte. 

– Om vi ska gå hela vägen måste vi också ha politiker med på tåget, för vissa av dessa saker kräver lagstiftning, säger Fisker från Kräftens Bekämpelse till Jyllandsposten.

Ska vara besvärligt att röka

Allra helst vill organisationen se att ett paket ska kosta upp till 100 danska kronor, som motsvarar 140 svenska kronor. Men enligt de själva är det viktigaste att priset åtminstone kommer upp i 60 danska kronor, vilket motsvarar 85 svenska kronor. Och de vill se den höjningen nu.

– Ska vi ha en rökfri generation måste vi göra det besvärligt för unga att börja röka, säger Jesper Fisker till Jyllandsposten.

Helst vill vi inte att någon ska röka. Men någon som tyvärr fastnat i detta beroende är tvååriga Rapi. Han har rökt sen han var bara två månader, när äldre pojkar tände på fimpar och gav lilla Rapi. Nu har han ett beroende som hans föräldrar beskriver som "galet". Läs mer och se video om Rapi här.

Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Strömmer: Krävs väldigt ingripande mått och steg

Klart med regelverk för framtida mediestöd

Regeringen har klubbat en förordning om mediestöd, som ska börja gälla vid årsskiftet. Men hela regelverket presenteras i din detalj först på lördag.

Eslövspappan: "Hon har blivit instruerad"

Eslövsflickans berättelse om hur hon hållits inspärrad i en tvättstuga är påhittad, hävdar hennes pappa. Han menar att hon har fått instruktioner. Han säger också att det var rädsla för en orosanmälan som gjorde att flickan inte tidigare fick vård.

Brister hos socialen – missar att betala in hyra

Många socialtjänster i landet missar att betala in hyran i tid – trots att de åtagit sig att hjälpa personer med det, rapporterar Hem & hyra.

Fem nya återvändandecenter på plats

Migrationsverket har under hösten fått fram fem återvändandecenter med totalt 650 platser för personer som fått avslag på sin asylansökan. Hittills är det en mycket liten del av alla som fått ett utvisningsbeslut som kan få plats där.

Iran lämnar klimatmöte i protest mot Israel

1 timme sedan
Irans delegation har i protest lämnat ett möte där Israel deltog under COP28 i Förenade arabemiraten.