Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

17 år efter 11 september-attackerna – tusentals oidentifierade

Nyheter | 11/09/2018 11:49

På morgonen den 11 september 2001 flög två passagerarplan in i World Trade Center, Manhattan, New York. 17 år senare är tusentals fortfarande oidentifierade. Här är anledningen till varför det tar så lång tid.

Attackerna den 11 september 2001 har för alltid etsat sig fast på näthinnan för de personer som minns dagen. Men de personer som drabbades hårdast var de som förlorade nära och kära i attackerna. Men fortfarande idag, 17 år efter attackerna så har vissa familjer inte fått ett avslut. Av de 2 753 personer som omkom har 1 111 personer fortfarande inte kunnat identifierats.

22 000 bitar av mänskliga kvarlevor som grävts fram vid platsen, Ground zero, där World Trade Center en gång stod. I flera labb som ligger i närheten av platsen arbetar man sedan 17 år tillbaka med att identifiera de mänskliga kvarlevorna. Men trots att alla bitarna har dna-testats flera gånger så har inte alla gett resultat. Vissa bitar har till och med testats så många gånger som 10-15, skriver Dagens Nyheter.

Bild från 11 september-attackerna.
World Trade Center efter terrorattackerna den 11 september 2001. Bildkälla: Patrick Sison/TT

5 personer identifierade senaste 5 åren

Under de senaste fem åren så har man enbart kunnat identifiera fem personer, men det beror inte på utrustningen utan materialet som forskarna jobbar med.

– Ben är det svåraste biologiska materialet som går att jobba med. Och utöver det så har kvarlevorna påverkats av eld, mögel, bakterier, jetbränsle och allt annat som fanns vid Ground zero, sådant som förstör dna. Så mängden dna på de här kvarlevorna är mycket, mycket liten, säger Mark Desire, biträdande chef för labbet till Reuters.

Senast personen att bli identifierad var 26-årige Scott Michael Johnson, som arbetade på 89:e våningen i det södra tornet. Det var i somras som man lyckades identifieras hans kvarlevor och han var då den första personen sedan augusti 2017, enligt People

Minnesmärke för Scott Michael Johnson.
Scott Michael Johnson var den senaste personen att identifieras. Bildkälla: Jin Lee/TT

Många forskare har kommit och gått under tiden som labbet har jobbat med kvarlevorna. Mark Desire är idag den ende som jobbat med projektet sedan det började.

– De som jobbar i labbet nu gick förmodligen på förskolan eller i grundskolan då. Men de förstår vilket viktigt arbete det här är, säger Mark Desire till Reuters.

Många kommer kanske aldrig identifieras

Det är inte säkert att alla de 1 111 oidentifierade någonsin kommer kunna identifieras. Detta efter att staden New York beslutade att bygga en park där tornen en gång stod.

– Vi är tacksamma för att identifieringen fortsätter men det finns mycket mer material som kunde ha blivit en del av den processen bara inte staden varit så nonchalant mot oss, säger Diane Horning som försökte stoppa skapandet av parken men förlorade i rätten, till nyhetsbyrån Reuters.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 17 bilder som visar varför vi inte får glömma 11 september-attackerna. Ta några minuter för att titta på dessa kraftfulla och sorgliga bilder här.

Minns du attackerna?