Fortnite – orsaken till hundratals skilsmässor

- 21/09/2018, 07:56 -
Fortnite. Ett par.

Enligt en ny undersökning så tyder mycket på att Fortnite är en stor anledning till många skilsmässoansökningar i Storbritannien.

Pixabay / WHYSOseriouz160 Youtube

En ny undersökning visar att det populära spelet Fortnite inte bara är ett roligt tidsfördris, utan lite av en relationsdödare också. Det populära spelet ligger nämligen bakom hundratals skilsmässor under 2018.

Ibland finner man sig vid olika vägskäl i livet. Ska man till exempel välja det där häftiga jobbet eller ska man fortsätta studera? Ett annat val som verkar påverka en hel del är om man ska öppna kistor vid Loot Lake eller jobba på sitt förhållande? Sjukt, men sant.

Det är nämligen så att Fortnite har splittrat hundratals gifta par i Storbritannien under 2018, rapporterar BBC.

Screenshot från spelet Fortnite.
Fortnite har tagit världen med storm sedan dess lansering, 2017. Bildkälla: Tyler Blevins @Ninja / Instagram

I en undersökning som den brittiska digitala skilsmässotjänsten Divorce Online gjorde, så visade det sig att cirka fem procent av skilsmässorna som de har hanterat har varit Fortniter-relaterade. 

– Spelberoenden, alkoholberoenden och drogberoenden blir ofta nämnda som orsaker för att relationer mer eller mindre faller isär. Men det är så att den digitala revolutionen har introducerat nya beroende, säger en talesperson från Divorce Online.

Över 200 skilsmässoansökningar 

Divorce Online har sedan den första januari fått in över cirka 4 500 skilsmässoansökningar och av dem var 200 stycken inskickade på grund av "Fortnite-beroende".

Detta motsvarar cirka fem procent av av alla ansökningar som företaget har haft under 2018. Företaget menar dock att detta mycket väl kan spegla hur det, statistiskt sett, ser ut hos andra skilsmässotjänster runt om i Storbritannien.

– Dessa nummer är ungefär 5 procent av de 4 655 ansökningarna som vi har hanterat sedan början av 2018 och eftersom vi är en av de största företagen som hanterar skilsmässoansökningar i Storbritannien så är det här en bra indikation på hur det kan se ut, säger en talesperson från Divorce Online.

Beroendet allt vanligare i Sverige

Och det är väl inte så konstigt om man tänker efter. Många har vandrat samma väg i det så kallade dator- och tv-spelsträsket och det var inte för allt så länge sedan som man beslutade att öppna en mottagning för datorspelsberoende i Göteborg.

– Vi har legat långt efter. Det är nästan så att vi skämts för att vi haft så dåligt mottagande på den här gruppen. Samtidigt ser vi hur antalet personer med behov av vård ökat, sade Monica Selin, ordförande i psykiatriberedningen, till SVT Nyheter Väst, 2017 när avdelningen öppnades.

Diagnostiseras som sjukdom

Ja, fenomenet har ju existerat ett bra tag men det inte många vet är att datorspelsberoende faktiskt även klassificerar sig som en sjukdom. Det var något som världshälsoorganisationen, WHO, gick ut med tidigare i år. Mer om det kan du läsa här.

Om du spelar dator- eller tv-spel så känner du kanske till fenomenet "lootlådor"? Och när den nya spellagen träder i kraft nästa år så kan det bli olagligt att sälja vidare framslumpat innehåll från lootlådor. Om du vill läsa mer om det så kan du göra det här.