Paul Allen
Paul Allen gick bort i sviterna av cancer 15 oktober 2018. - Foto: Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved. / Elaine Thompson

Microsoftgrundaren Paul Allen har dött

Microsoftgrundaren Paul Allen har gått bort i sviterna av cancer. Han blev 65 år gammal.


Barndomsvännerna Paul Allen och Bill Gates grundade Microsoft den 4 april 1975. Den 15 oktober 2018 gick Paul Allen bort i sviterna av cancer, han blev 65 år gammal. 

Paul Allen hade Non-Hodgkins lymfom vilket är en typ utav blodcancer, som han senast kämpade mot 2009. Tidigare denna månaden berättade Allen för Seattle Times att cancern hade kommit tillbaka och att han den här gången skulle göra allt för att kämpa mot cancern.

– Mina doktorer har börjat att behandla sjukdomen och jag planerar att kämpa aggressivt mot den. Mycket har hänt sedan jag vann mot cancern 2009 och mina doktorer är optimistiska att vi kommer att se positiva resultat även denna gången, berättade Paul Allen för två veckor sedan.

Men under gårdagen orkade inte Paul Allens kropp mer.

Paul Allen avled den 15 oktober 2018. Bildkälla: Rick Bowmer

Microsoft

Paul Allen är en stor del av Microsofts framgång även om han flera gånger har hamnat i skymundan av kollegan Bill Gates. Paul Allen lämnade Microsoft redan 1983 efter att han och Bill Gates inte kommit överens men han behöll sina aktier vilket senare blev en förmögenhet, vilket SVT har skrivit om tidigare. 

Och det var inte en liten förmögenhet som han tjänade på sina aktier i Microsoft, han har nämligen rankats som den 32 rikaste personen i världen, med en förmögenhet på 19,5 miljarder dollar.

Men utan Paul Allen så hade Microsoft inte varit vad det är idag. Allen kom nämligen på namnet Microsoft om står för mikrodator (microcomputer) och mjukvara (software). Det var även Allen som ansvarade för att bygga programmet Word, som släpptes 1983, som än idag används världen över.

Nyheter24 har tidigare skrivit om världens rikaste personer, en av de som är högt upp på listan är Paul Allens medgrundare till Microsoft Bill Gates. Vill du se hela listan? Då hittar du den här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du använt dig av Word?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.