- Foto: Pixabay

Konstgjord måne i Kina ​kan påverka globala uppvärmningen

Kina har planer på att skapa en konstgjord måne. Tanken är att den ska ge ljus till en stad med miljontals invånare. Men idén har fått kritik, då det kan påverka den globala uppvärmningen.


Månen, vår fina härliga och häftiga måne. Den bara är där i rymden och cirkulerar som den ska, fint ändå?

Men Kina har något riktigt lurt i kikarn, månen ska inte få vara ensam om att vara måne. De har nämligen en plan att göra en konstgjord ljusmåne. 

Ge ljus till en storstad

Tanken med den konstgjorda månen är att den ska ge ljus till en hel storstad, med miljontals invånare. Men att den också ska ge ljus till områden som kan påverkas av strömavbrott efter en naturkatastrof. Då kan man också räkna ut att det inte är någon liten måne vi snackar om. 

Kina menar alltså att vår fantastiska naturliga måne är för svag, så varför inte skapa en egen?

Det som är lite skrämmande är att projektet varken är orimligt eller omöjligt. Det bedömer i alla fall Christoffer Karoff som är lektor i fysik och astronomi på Aarhus Universitet. Något han dock inte riktigt kan förstå är syftet med hela projektet. 

Central förändring för hela jorden

– Det är ett gigantiskt försök att till att göra om något slags centralt villkor för människor, djur och växter, nämligen att det är ljust på dagen och mörkt på natten, säger han till BT Nyheder

Karoff menar att det kommer blir en central förändring för hela jorden, men också att det kan bli konsekvenserna av denna konstgjorda måne. Han fortsätter:

– Jag tycker att det är en väldigt dålig idé. Jag är faktiskt svårt att se några positiva aspekter av detta projekt över huvudtaget.

Påverka globala uppvärmingen

Karoff menar också att ljus faktiskt är energi, och högre energinivåer kan påverka den globala uppvärmningen. Eftersom man inte vet ännu vad det kommer resultera i, så tycker han att det är en dålig idé att börja gambla med jorden på det sättet. 

Kanske kan man hålla med om det? Vi måste ju vara rädd om vårt kära klimat.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den så kallade julmånen. Är du nyfiken på vad det är? Då kan du läsa mer om den här.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Har du varit i Kina?
Tack för din röst!