Lördag 18 Sep
Stockholm

Skolan förbjuder märkesjackor – vill minska klasskillnaderna

Skolkorridor, Moncler-jackor
Gymnasieskola i England förbjuder märkesjackor. Foto: GAETAN BALLY/Keyston/TT, Shutterstock

En gymnasieskola i nordvästra England ska förbjuda sina elever att bära märkesjackor under skoltid. Anledningen är för att minska klasskillnaderna mellan dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dyra märkesjackor är snart ett minne blott för elever på Woodchurch High School i Birkenhead i nordvästra England. Skolan har bestämt att förbjuda de dyra och populära jackorna Canada Goose och jackor av Moncler. 

Anledningen?

De vill att eleverna, oavsett ekonomiska förutsättningar, ska känna sig jämlika.

– Dessa jackor orsakar mycket ojämlikhet mellan våra elever. De utmärker studenter och föräldrar som har det sämre ställt och kämpar ekonomiskt, säger gymnsieskolans rektor Rebekah Phillips till CNN. 

Kostar över 10 000 kronor

Canada Goose- och Moncler-jackorna som skolan nu förbjuder kostar så mycket som 1 200 dollar, vilket är över 10 000 svenska kronor, och något som alla föräldrar inte har råd att ge sin tonåring. 

Andy Treanor, som är förälder till en elev på skolan, har sagt att förbudet av jackorna inte berör honom eftersom han ändå aldrig skulle spendera så mycket pengar på en jacka till sin dotter, skriver CNN.

Många andra föräldrar tycker att skolans förbjud mot jackorna är bra. 

Ekonomisk bakgrund ska inte distrahera 

Skolan ska vara en plats där elevernas ekonomiska förutsättningar inte distraherar dem från att lära sig. Att förbjuda de dyra jackorna är inte det första skolan gör för att försöka minska det ekonomiska gapet mellan eleverna. 

För två år sedan gav man eleverna en skolväska för att minska kostnaderna. Detta var också efter att en del elever hade dyra märkesväskor, medan vissa inte hade råd med det.

Skolan har också bestämt att eleverna bara får ha sina "egna" kläder en gång om året, för att motverka klasskillnader, skriver CNN.

Förbättrat studenters beteende

Skolans tidigare agerande för att minska de ekonomiska gapet mellan eleverna har lett till att de elever som har det svårare ekonomiskt hemma har presterat bättre i skolan. Alla studenters beteende gentemot varandra har också blivit bättre sedan skolans agerande. 

Jackorna förbjuds efter jul

I nuläget får eleverna i skolan fortfarande ha Canada Goose- och Moncler-jackor. Men efter jul får de säga "bye bye" till dem under skoldagarna, för då träder förbudet i kraft. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om 10 tips för dig som ska börja på gymnasiet. Det kan du läsa mer om här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela