Torsdag 9 Dec
Stockholm

Snart landar farkosten InSight – ska inleda djupdykning i Mars

Planeten Mars, bild på InSight.
Snart landar farkosten InSight på Mars. Foto: Bildkälla: Pixabay / NASA

Runt 21.00 den 26 november så landar NASA:s nya farkost InSight på planeten Mars. En lång resa som med lite tur kan sluta väldigt lyckligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagen så landar äntligen NASA:s farkost Insight på planeten Mars yta. Det vill säga om allting går enligt planerna.

Farkosten, vars syfte är att utforska Mars inre, har varit på färd genom rymden sedan den först tog avstamp från jorden den 5 maj 2018. Nu återstår det oerhört kritiska momentet för farkosten, nämligen att landa säkert på den röda planeten.

Sju viktiga minuter

Självaste landningen tar inte längre än sju minuter för InSight – men det är sju avgörande minuter då raketen ska hinna med att bromsa in från hög höjd.

Som tur är så har farkosten en brandsäker värmesköld som ska skydda mot friktionen innan den sedermera fäller ut en fallskärm för att bromsa farten ytterligare. Den sista biten av färden så bromsar farkostens egna motorer ned farten.

Väl nere på Mars så kommer InSight, 7 minuter efter den landat, att skicka ut ett ljud för att bekräfta att farkosten landat på planeten. Stunder senare kommer även de första bilderna kunna kablas ut från dess landningsplats, skriver Space News.

Ska forska om Mars inre

Spänningen är verkligen olidlig. För InSight är verkligen inte vilken farkost som helst – den ska nämligen revolutionera forskningen om planeten Mars och vad som egentligen försiggår under dess yta.

"Vi har studerat Mars från dess omloppsbana och yta sedan 1965. Vi har lärt oss om planetens väder, atmosfären, geologin och ytans kemi", säger Lori Glaze, tillförordnad direktör på Planetary Science Division hos NASA i ett uttalande.

"Nu kommer vi äntligen att utforska planetens insida och fördjupa vårt förstående för vår grannplanet medan NASA förbereder sig för att skicka mänskliga utforskare längre och längre ut i vårt solsystem."

Ska borra sig ner under ytan

Tanken är att InSight ska borra ned sig under ytan på mars. Och med hjälp av en seismomenter ska farkosten ta pulsen på underjorden genom att registrera vågor. Vågorna kan uppstå av bland annat tektonisk aktivitet, meteoritnedslag, flytande magma eller så kallade Marsbävningar, skriver Illustrerad Vetenskap.

– Den största frågan vi vill få besvarad är hur Mars interiöra struktur och energiflöde ser ut, säger Bruce Banerdt, utredare för InSight hos NASA till Space News.

Spektakulär chans att bevittna landningen

Men det är inte bara självaste landningen på mars som är intressant under måndagen. Du kommer nämligen att kunna se det hela från jorden. Du läste rätt – från jorden!

Tittar du mot Vattumanens stjärnbild runt 21.00 så kommer du nämligen att kunna se mars med blotta ögat. En kikare är såklart att föredra för den som vill kika extra noga!

Skulle du vilja åka till Mars?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela