Amanda Hawkin
Hon döms till 40 års fängelse för att ha lämnat sina barn i bilen. - Foto: Bexar County Sheriff's Office

Lämnade sina barn i en varm bil – döms till 40 års fängelse

En 20-årig mamma från Texas, USA, lämnade sina små barn ensamma i sin bil medan hon var hos sin kompis och festade. Bilen var väldigt varm och båda barnen dog. Nu döms mamman till 40 års fängelse.


En sen kväll 2017 körde den då 19-åriga småbarnsmamman Amanda Hawkins till sin kompis hus i Kerrville i Texas, för att festa. Med sig hade hon sina två små barn, ettåriga Brynn Hawkins och tvååriga Addyson Overgard-Eddy

När de kom fram till huset gick Amanda in till kompisen, och lämnade sina barn ensamma kvar i bilen. Dagen efter var barnen döda. I september dömdes hon till 40 års fängelse för att ha orsakat sina barns död, skriver USA Today. 

Händelseförloppet

Amanda kom till sin kompis hus på tisdagskvällen. Under kvällen och kommande natt satt kompisgänget inne i huset och rökte marijuana, har ett vittne berättat. Samtidigt var hennes barn kvar i bilen. Enligt polisen ska de suttit där mellan 10 och 15 timmar. 

Den enda personen som befann sig i bilen vid ett tillfälle var en 16-årig kille som varit på festen. När det var dags för kompisgänget att sova ville han inte sova inne med de andra, så därför valde han att sova i Amandas bil, rapporterar USA Today. 

När han vaknade vid åtta-tiden morgonen efter, öppnade han fönstren i den varma bilen, innan han gick där ifrån. Amanda vaknade vid lunchtid och hade sex. Det var inte förrän efter det här som hon för första gången sedan kvällen innan gick ut till sin bil. Där fann hon sina två barn döda. 

Hon tog genast med barnen in i huset och hällde kallt vatten på dem samtidigt som hon Googlade på hur man återupplivar människor från värmeutmattning. Efter två timmars försök att få liv i barnen tog hon dem till Universitetssjukhuset i San Antonio, skriver USA Today. 

Dr. Johan Gebart försökte rädda livet på barnen i 40 timmar, men utan resultat. Han berättar att barnen har dött av en chock i bilen. De ska ha genomgått flera tillstånd med svettningar, kramper, extrem huvudvärk, andningssvårigheter och anfall av en brännande känsla genom kroppen. Han berättar även att en svullnad i hjärnan ska ha varit dödsorsaken.

Domen 

Enligt polisen ska temperaturen i bilen där barnen befann sig varit 31 grader, rapporterar USA Today. Nu har den 20-åriga mamman dömts till 40 års fängelse, något som hon ska ha accepterat.

– Det finns ingen ursäkt för vad jag har gjort. Jag älskar dem och bryr mig om dem, sade hon under rättegången. 


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.