Tysklands flagga och niqab
Efter en konflikt på ett universitet i Tyskland inför de ett förbud mot burka och niqab - Foto: Michael Probst/TT, Shakil Adil/TT

Konflikt på universitet – nu förbjuds burka och niqab

En elev gick till en föreläsning i en niqab och hamnade i en konflikt med läraren. Kort därefter beslutade universitetet att införa ett förbud mot burka och niqab.


I fjol kom en student med niqab till en föreläsning på Christian Albrechts Universitetet i Kiel, något som läraren inte accepterade under sina föreläsningar. Då sa läraren ifrån, men kvinnan vägrade ta av sig den. 

Efter konflikten införde universitetet ett förbud mot burka och niqab. Enligt universitetet var anledningen med förbudet att de ville ha en öppen kommunikation med eleverna, vilket inte går att uppnå om man inte kan läsa av ansiktsuttrycken, skriver Berlingsdk.

"Eftersom ett täckt ansikte förhindrar en öppen kommunikation, får slöjan inte bäras under kurser, tentor och samtal kring undervisning och rådgivning", står det i universitetets nya riktlinjer. 

Enligt tidningen Kieler Nachrichen, välkomnade Tysklands utbildningsminister Karin Prien universitetets beslutet. 

Förbjudet på flera platser

I Tyskland är det förbjudet för lärare att bära burka och niqab på flera skolor i landet. Det är även förbjudet att köra bil med något som täcker ansiktet, enligt en ny trafiklag från 2017. I delstaten Bayern är det förbjudet att vara dold på flera offentliga platser. 

Det finns liknande åtgärder i flera andra europeiska länder som Danmark, Italien, Österrike, Belgien och Frankrike. 

I oktober uppgav FN:s kommitté för mänskliga rättigheter att de franska myndigheterna bröt mot två kvinnors mänskliga rättigheter, eftersom de gav böter för att de gick med niqab, skriver Berlingske.

Nyheter24 har tidigare skrivit att Danmark förbjuder burka och niqab på offentliga platser. Det kan du läsa om här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.