Tysklands flagga och niqab
Efter en konflikt på ett universitet i Tyskland inför de ett förbud mot burka och niqab - Foto: Michael Probst/TT, Shakil Adil/TT

Konflikt på universitet – nu förbjuds burka och niqab

En elev gick till en föreläsning i en niqab och hamnade i en konflikt med läraren. Kort därefter beslutade universitetet att införa ett förbud mot burka och niqab.


I fjol kom en student med niqab till en föreläsning på Christian Albrechts Universitetet i Kiel, något som läraren inte accepterade under sina föreläsningar. Då sa läraren ifrån, men kvinnan vägrade ta av sig den. 

Efter konflikten införde universitetet ett förbud mot burka och niqab. Enligt universitetet var anledningen med förbudet att de ville ha en öppen kommunikation med eleverna, vilket inte går att uppnå om man inte kan läsa av ansiktsuttrycken, skriver Berlingsdk.

"Eftersom ett täckt ansikte förhindrar en öppen kommunikation, får slöjan inte bäras under kurser, tentor och samtal kring undervisning och rådgivning", står det i universitetets nya riktlinjer. 

Enligt tidningen Kieler Nachrichen, välkomnade Tysklands utbildningsminister Karin Prien universitetets beslutet. 

Förbjudet på flera platser

I Tyskland är det förbjudet för lärare att bära burka och niqab på flera skolor i landet. Det är även förbjudet att köra bil med något som täcker ansiktet, enligt en ny trafiklag från 2017. I delstaten Bayern är det förbjudet att vara dold på flera offentliga platser. 

Det finns liknande åtgärder i flera andra europeiska länder som Danmark, Italien, Österrike, Belgien och Frankrike. 

I oktober uppgav FN:s kommitté för mänskliga rättigheter att de franska myndigheterna bröt mot två kvinnors mänskliga rättigheter, eftersom de gav böter för att de gick med niqab, skriver Berlingske.

Nyheter24 har tidigare skrivit att Danmark förbjuder burka och niqab på offentliga platser. Det kan du läsa om här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.