Födsel, ledsen tjej
11-årig flicka tvingades föda efter att hon nekats abort. - Foto: Shutterstock

11-årig flicka våldtogs – blev gravid och nekades abort

En 11-årig flicka från Argentina har tvingats föda ett barn efter att hon våldtagits och blivit gravid. Detta då de argentinska myndigheterna vägrade tillåta henne den abort som hon hade rätt till.


Flickan, som är den yngsta av tre systrar, blev gravid efter att hon utsatts för våldtäkt av sin mormors 65-åriga partner. Hon hade bott hemma hos sin mormor sedan 2015, då hennes systrar utsatts för våldtäkt av deras mammas partner, rapporterar The Guardian. 

Försökt ta sitt liv 

Den 23 januari fick den unga 11-åringen veta att hon var med barn. Då befann hon sig på ett hälsocenter i sin hemstad i Argentinas norra provins Tucumán. Flickan bad vid flera tillfällen om att få göra abort. Även flickans mamma och ett antal kvinnorättsaktivister vädjade i flickans fall – något som ignorerades av de argentinska myndigheterna.

När hon en vecka senare var på ett annat sjukhus för kontroll, kunde läkarna se att hon hade skador på kroppen, något som enligt läkarna orsakats av självmordsförsök. Hos psykologen som hon senare träffade berättade hon: "Jag vill att du ska ta bort det som den gamla mannen satt in i mig", skriver The Guardian. 

Fick inte göra abort trots lagen

1921 blev det förbjudet att göra abort i landet, men enligt lagen ska undanfall göras om kvinnan blivit våldtagen eller om hennes liv är i fara. Trots att flickan blivit våldtagen och att en läkare sagt i domstolen att hennes graviditet var en fara för hennes liv, fick hon inte göra abort. 

Gustavo Vigliocco, Tucumáns hälsosekreterare, har sagt att elvaåringen inte ville göra abort. 

– Jag står nära både flickan och hennes mamma. Den 11-åriga tjejen vill fortsätta sin graviditet. Vi överväger riskerna men flickan väger ungefär 50 kilo, vilket gör att hon kan bära barnet, berättade han i en radiointervju, skriver The Guardian. 

Detta var alltså något som inte stämde.

"Mina ben skakade när jag såg henne"

Men efter 23 veckors vädjan om abort beslutade sig tillslut hälsovårdsmyndigheten att göra ett kejsarsnitt på flickan. Detta efter att domstolen beslutat att man ska vidta omedelbara åtgärder, med tanke på flickans tillstånd. 

Barnet, som föddes genom kejsarsnitt under tisdagen i graviditetsvecka 23, kommer med stor sannolikhet inte att överleva. 

Läkaren Cecilia Ousset, som genomförde kejsarsnittet tillsammans med Jorge Gijena, har i efterhand sagt att de "räddade livet på en 11-årig tjej som torterades i månader av det regionala hälsosystemet". Hon har anklagat provinsens guvernör, Juan Manzur, för att ha utnyttjat 11-åringen i politiskt syfte, skriver The Guardian.

– Av valskäl hindrade myndigheterna aborten och tvingade den lilla tjejen att föda. Mina ben skakade när jag såg henne. Det var som att se min yngsta dotter, berättar Ousset. 

Många upprörda 

Fallet gällande den 11-åriga flickan har upprört många aktivister i Argentina och flera riktar skarp kritik mot rättsväsendet och myndigheterna i Tucumán. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.