- Foto: AP/TT Elias Asmare

Etiopiskt flygplan med 149 passagerare har störtat – fyra svenskar ombord

Under söndagsförmiddagen framkom uppgifter om att ett ​etiopiskt flygplan har kraschat med 149 passagerare och åtta i besättningen. Flygbolaget Ethiopian Airlines bekräftar att tre av de som befunnit sig ombord på det kraschade planet var svenskar.


Ett flygplan som var på väg från Addis Abeba, Etiopiens huvudstad, till Nairobi i Kenya har kraschat. Bara sex minuter efter att planet lyft förlorade flygplatsen kontakten med det. Omkring sex mil sydöst om huvudstaden Bishoftu, alltså kort efter att flygplanet startat så inträffade kraschen, rapporterar TT.

"Vi kan bekräfta att flygningen ET 302 från Addis Abeba till Nairobi har varit inblandad i en olycka", skriver Ethiopian Airlines, ett av Afrikas största flygbolag, i ett uttalande.

Tre svenskar ombord

På en pressträff har flygbolaget bekräftat att samtliga ombord på planet har omkommit kraschen och att det varit tre svenskar ombord, rapporterar Dagens Nyheter. Och totalt ska det ha varit personer från 35 länder ombord, rapporterar Sky News.

Trots en krasch i Medelhavet år 2010 som orsakade 90 personers liv, har bolaget gott rykte när det kommer till säkerhet, skriver BBC.

Planet är ett Boeing 737 från Ethiopian Airlines och flera har uppgetts dött i kraschen. På planet ska det varit 149 passagerare och åtta personer i besättningen.

"Modernt flygplan"

– Planet befann sig i ett tidigt skede av stigfasen när det kraschade. Jag reagerar på att det är ett modernt flygplan, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetsanalytiker till SVT.

Etiopiska premiärministern uttrycker kondoleanser till passagerarnas anhöriga.

Bildkälla: Faksimil Twitter @PMEthiopia

"Premiärministerns kansli vill, på regeringens och det etiopiska folkets vägnar, meddela sitt djupa deltagande till de familjer som förlorat sina nära och kära på Ethiopian Airlines Boeing 737 på ett reguljärflyg på väg mot Nairobi nu på morgonen", står det i inlägget.

Kraschen ska ha skett vid 08.44 på söndagsförmiddagen. 

Är du rädd för att flyga? Nyheter24 har tidigare skrivit om var i flygplanet du borde sitta för att resa säkert. Här kan du läsa mer om vilken som är den säkraste platsen att sitta på i ett flygplan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Etiopien?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.