Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norska justitieministerns sambo gripen – misstänks ha startat brand

- 14/03/2019, 18:19

Tor Mikkel Waras sambo har gripits misstänkt för att ha gjort en falsk polisanmälan om en brand. Sambon Laila Bertheussen tros själv ligga bakom dådet som utreddes som ett hot. Nu riskerar hon fängelsetid och justitieministern tar en time out.

Det var i söndags som det började brinna vid den norska justitieministern, Tor Mikkel Waras, hus. Han och sambon Laila Anita Bertheussens bil som stått parkerad utanför parets hus stod i lågor, enligt Dagbladet.  

Sambon polisanmälde och händelsen utreddes som ett hot mot ministern, som tillhör landets högerpopulistiska Fremskrittspartiet.

Men nu går den norska polisen ut i ett pressmeddelande och förklarar att de misstänker att Laila Anita Bertheussens själv utförde dådet – och sedan beskyllde det på okända gärningsmän. 

Enligt Dagbladet ska bilbranden ha kopplats till fem andra händelser, som sedan i december utretts som hot mot parets familj. 

Justitieministern tar time out – och sambon riskerar fängelsestraff

I en presskonferens som ägde rum klockan 16 under torsdagen gick den norska säkerhetspolisen ut med information om händelsen. 

– Anklagelsen handlar om den brand som utbröt i familjens bil som stod parkerad hos familjen. Vi misstänker att den anklagade själv ha startat branden och gett intrycket att branden startats av en eller flera gärningspersoner, sade Benedicte Bjørnland, chef för norska säkerhetspolisen.

Efter polisens uttalande bekräftade Norges statsminister, Erna Solberg, att Tor Mikkel Wara valt att ta en time out.

 – Detta var en chock för mig och hela regeringen, sade hon under presskonferensen. 

Jon Georg Dale kommer att ta över posten som justitie- och beredskapsminister, enligt NRK

Även norska finansministern Siv Jensen var med på presskonferensen och gjorde ett uttalande om det hela. 

– Vi är alla i chocktillstånd till följd av detta. Han är i chock. Jag tycker det är bra att polisen gör sitt jobb och fortsätter med det. I dag har jag först och främst omtanke för Tor Mikkel och hans närmaste, säger hon.