Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flera lik hittas Mount Everest när glaciären smälter

- 22/03/2019, 21:58

Isen på Mount Everest smälter, som en effekt av den globala uppvärmningen. Omkring 300 personer har dött på berget genom åren och den smältande glaciären har gjort att man kunnat hitta allt fler lik.

Den globala uppvärmingen är ett faktum och världen står inför flera framtida utmaningar. Bland annat har vattentemperaturerna stigit kraftigt under de senaste åren. 2018 blev året då havet slog värmerekord.

Dessutom bidrar den globala uppvärmningen till att glaciärer och isar smälter allt snabbare – däribland glaciären på världens högsta berg, Mount Everest. Flera studier har även visat att glaciärerna i området runt Mount Everest - och i resten av Himalaya - smälter snabbt och blir allt tunnare.

I och med att glaciären smälter på berget har fler och fler lik börjat dyka upp på berget, rapporterar BBC.

300 personer har dött 

Mount Everest är 8 848 meter högt, och sedan första försöket att bestiga berget har omkring 300 personer omkommit. Man tror att två tredjedelar av dessa kroppar ska vara begravda under snö och is på berget. 

– På grund av global uppvärmning smälter is och glaciärer snabbt. De lik som har legat begravda här i många år har börjat dyka upp, säger Ang Tshering Sherpa, tidigare vd för Nepal Mountaineering Association, till BBC. 

"Fler och fler människor dyker upp"

En person som har arbetat på Mount Everest i många år bekräftar för BBC att det hittats fler kroppar på senare år. 

– Jag har själv hämtat omkring 10 döda kroppar de senaste åren från olika platser på Mount Everest och det är klart fler och fler av dem dyker upp nu, säger arbetaren till nyhetssajten. 

Man har tagit ner de döda kroppar från bergsklättrare som nyligen omkommit, men det är de kropparna som har legat där i flera år som nu kommer fram. 

Kostar nästan 800 000 

Enligt experter kostar det mellan 350 000 och 735 000 kronor att få ner ett lik från berget. 

Men det råder delade meningar hos bergsklättrare gällande om man ska ta ner liken från det höga berget eller inte. Anledningen till det är att vissa anser att bergsklättrarna som mist livet på berget ska få vara kvar där. 

– Många klättrare skulle vilja vara kvar på bergen om de dör, säger klättraren Alan Arnette till BBC. 

Lik har fungerat som "pekare"

Under åren har lik också fungerat som pekare på Mount Everest. En av dem kallas för "gröna stövlar" och syftar på den klättrare som dog under en sten. Hans gröna stövlar står fortfarande på sina fötter och de visar vägen mot toppen av Mount Everest, skriver BBC

Vill du besöka Mount Everest?