Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Musik kan skydda dig från livsfarliga myggor

- 03/04/2019, 11:01 -

En ny studie visar att du kan undvika att bli biten av en viss typ av mygg på ett riktigt anmärkningsvärt sätt. Hur då? Jo – genom musik.

Det kan låta som ett försenat aprilskämt, men det är det faktiskt inte. Forskare har nämligen gjort enorma framsteg när det kommer till att skydda människor mot myggbett och de livsfarliga sjukdomarna som kan följa med.

De har genom en ny studie kommit på ett sätt att hålla de små liven borta från oss, och det är inte vilket sätt som helst. Det är nämligen genom att utsätta myggorna för musik, skriver brittiska BBC.

Studien är utförd på gulafebernmyggan som man främst kan hitta i Afrika – och resultatet är häpnadsväckande.

Myggor suger blod
Mygga som suger blod. Bildkälla: Andre Penner AP/TT

Reagerar starkt på Skrillex

Ja – det är ju inte vilken musik som helst som biter på myggorna. Enligt studien så är det just elektronisk musik och genren dubstep som ska göra myggorna mindre benägna till att hugga in.

Men det är en specifik artist som myggorna tycks reagera på mest – nämligen ingen mindre än dubstep- och EDM-ikonen Skrillex.

Forskarna valde att utsätta myggorna för låten "Scary Monsters And Nice Sprites" av just Skrillex, på grund av låtens variation av olika frekvenser. Och alla vi som har hört låten kan ju intyga att det är ett utmärkt val.

Lyckat resultat

Studien kan inte klassas som något mindre än en succé då mycket nu tyder på att, i alla fall just den här låten, kan förhindra angrepp från myggor. Förutom det så visade sig att myggen som utsattes för låten parade sig färre gånger, än de som slapp.

– Upptäckandet att sådan musik kan fördröja attacker mot människor, reducera blodsugningsaktiviteten och störa deras parning öppnar upp nya dörrar för utvecklandet av musikbaserat skydd mot sjukdomar burna av Aedes-myggan, säger forskarna till BBC.

Kan då det här funka på våra svenska myggor? Kanske det! Det finns bara ett sätt att ta reda på det – ta med bluetooth-högtalaren, blasta Skrillex i någon skogsdunge och hoppas på det bästa.