EDM-artisten Skrillex under en konsert.
Forskning tyder på att musik kan bland annat kan förhindra bett från vissa myggarter. - Foto: Johan Nilsson TT / Erik Mårtensson TT

Studie: Musik kan skydda dig från livsfarliga myggor

En ny studie visar att du kan undvika att bli biten av en viss typ av mygg på ett riktigt anmärkningsvärt sätt. Hur då? Jo – genom musik.


Det kan låta som ett försenat aprilskämt, men det är det faktiskt inte. Forskare har nämligen gjort enorma framsteg när det kommer till att skydda människor mot myggbett och de livsfarliga sjukdomarna som kan följa med.

De har genom en ny studie kommit på ett sätt att hålla de små liven borta från oss, och det är inte vilket sätt som helst. Det är nämligen genom att utsätta myggorna för musik, skriver brittiska BBC.

Studien är utförd på gulafebernmyggan som man främst kan hitta i Afrika – och resultatet är häpnadsväckande.

Mygga som suger blod. Bildkälla: Andre Penner AP/TT

Reagerar starkt på Skrillex

Ja – det är ju inte vilken musik som helst som biter på myggorna. Enligt studien så är det just elektronisk musik och genren dubstep som ska göra myggorna mindre benägna till att hugga in.

Men det är en specifik artist som myggorna tycks reagera på mest – nämligen ingen mindre än dubstep- och EDM-ikonen Skrillex.

Forskarna valde att utsätta myggorna för låten "Scary Monsters And Nice Sprites" av just Skrillex, på grund av låtens variation av olika frekvenser. Och alla vi som har hört låten kan ju intyga att det är ett utmärkt val.

Lyckat resultat

Studien kan inte klassas som något mindre än en succé då mycket nu tyder på att, i alla fall just den här låten, kan förhindra angrepp från myggor. Förutom det så visade sig att myggen som utsattes för låten parade sig färre gånger, än de som slapp.

– Upptäckandet att sådan musik kan fördröja attacker mot människor, reducera blodsugningsaktiviteten och störa deras parning öppnar upp nya dörrar för utvecklandet av musikbaserat skydd mot sjukdomar burna av Aedes-myggan, säger forskarna till BBC.

Kan då det här funka på våra svenska myggor? Kanske det! Det finns bara ett sätt att ta reda på det – ta med bluetooth-högtalaren, blasta Skrillex i någon skogsdunge och hoppas på det bästa.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.