Kvinna födde sitt barnbarn
61-åring födde sitt barnbarn – var surrogat till sin son och svärson. - Foto: Ariel Panowicz/AP/TT

61-åriga Cecile födde sitt barnbarn – var surrogat åt sin son

Förra veckan födde en 61-årig kvinna från delstaten Nebraska i USA en flicka – som dessutom är hennes barnbarn. Kvinnan var nämligen surrogatmamma åt sin son och hans man.


För två år sedan berättade den då 59-åriga Cecile Eledges son Matthew att han och hans man Elliot ville skaffa barn. 

Cecilie erbjöd sig då att vara surrogatmamma och förra veckan födde hon sitt barnbarn – en fullt frisk liten flicka som har fått namnet Uma Louise.

– Den här lilla flickan är omgiven av så mycket stöd, hon kommer att växa upp i en fantastisk familj. Det här är hur det var menat att bli, säger nyblivna mormodern, till BBC. 

Den nu 61-åriga Cecile Eledge födde sitt barnbarn. Bildkälla: Ariel Panowicz/AP/TT

Började som ett skämt

Cecile har berättat för BBC att hon erbjöd sig att vara surrogatmamma redan första gången som hennes son och hans man sa att de ville ha ett barn. Däremot tog alla i familjen hennes erbjudande som ett skämt till en början och såg det inte som en realistisk väg att gå. 

Det var inte förrän hennes son och hans man började att kolla på olika alternativ att få barn, som deras fertilitetsdoktor sa att den då 59-åriga Cecile skulle vara ett alternativ. Dessutom bodde de nära varandra, så det fanns flera fördelar.

Efter att Cecile varit på intervjuer och gjort flera tester fick hon grönt ljus. Resultaten visade att hon kunde bära ett barn, rapporterar BBC. 

"Vårt enda hopp att få ett biologiskt barn"

Sperman donerades av Matthew och hans man Elliots syster Lea donerade ägg. Elliot har berättat för BBC att IVF var deras "enda hopp att få ett biologiskt barn".  

– Vi visste att vi behövde göra något unikt och tänka utanför boxen med det här, tillägger Matthew. 

Trodde att graviditetstestet visade negativt

En vecka efter att Cecile blev implanterad med embryot gjorde hon ett graviditetstest. Detta trots att hon, sonen och svärsonen hade blivit tillsagda att vänta.

Det testet visade negativt – i alla fall i Ceciles ögon. För senare samma dag såg sonen Matthew något som Cecile inte hade sett, nämligen ett andra rosa streck på testet som bekräftade att hon var gravid. 

– Det var ett fantastiskt ögonblick, säger Matthew till BBC och skojar om hennes ålder och hennes syn som blir sämre med åren.

Han fortsätter:

– Hon kan inte se någonting, men hon är kapabel till att föda. 

Graviditeten gick bra och nu har Matthew och hans man Elliot äntligen blivit föräldrar till lilla Uma Louise, och Cecile har äntligen blivit farmor! 

De nyblivna föräldrarna med dottern Uma Louise. Bildkälla: Ariel Panowicz/AP/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.