Söndag 16 Maj
Stockholm

Kvinna gömde döda bebisar i hink – i 20 år

Kvinna gömde dödfödda bebisar i en hink i 20 år.
Kvinna gömde dödfödda bebisar i en hink i 20 år. Foto: Gustav Sjöholm/TT, Pixabay

Bernadette Quirk hade gömt tre av fyra dödfödda bebisar i en hink i sitt hem. Den fjärde hade hon gömt i en tygväska. Nu släpper ena dottern en bok om händelsen och den tuffa uppväxten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2009 framkom det att brittiska Bernadette Quirk hade gömt tre stycken dödfödda bebisar i en hink. De var inlindade i tidningspapper och hade legat där i 20 år. En fjärde bebis låg gömd i en tygväska i hennes garderob, rapporterar irländska The Mirror.

Varje gång familjen flyttade så tog kvinnan med sig hinken. Hon lyckades att dölja lukten med doftspray.

Under rättegången berättade Quirk att hon fött barnen någon gång mellan 1985 och 1995, och att barnen var dödfödda. Eftersom hon drack mycket alkohol under den perioden, blev det svårt för henne att gå in på mer detaljer kring vad som hänt.

Hennes ena dotter Joanne har nu släppt boken "Silent Sisters", där hon berättar om uppväxten med sin mamma, som kämpade med alkoholproblem. Joanne skriver att de ofta gick flera veckor utan elektricitet i hemmet.

Kände ett bebishuvud

Det var Bernadette Quirks andra dotter Catherine som först upptäckte sin mammas förskräckliga hemlighet år 1998.

Catherine var endast 16 år gammal när hon stoppade ner handen i hinken som hennes mamma gömt bebisarna i och kände ett bebishuvud, skriver The Sun.

Quirks två döttrar övertalade sin mamma att ge bebisen en ordentlig begravning, ovetandes om att deras mamma hade ytterligare två bebisar gömda i hinken, och en tredje i väskan. 

Inte förrän 2009 avslöjades mammans fulla hemlighet.

Det var i en liknande hink som Bernadette hade gömt de dödfödda bebisarna i. Bildkälla: Pixabay

Började skrika

När familjen skulle flytta för fjärde gången såg Quirks döttrar hinken. Joanne berättar att de båda frös till när de såg den. 

– Mamma började skrika när hon såg oss titta på hinken. Självklart tänkte vi inte att det låg någonting i den, men hennes reaktion gjorde oss misstänksamma, berättar hon för The Sun.

"Var som en skräckfilm"

Döttrarna ringde polisen som sökte igenom Quirks hem. Då upptäckte de den hemlighet som hon lyckats dölja i nästan 20 år, nämligen resterna av de tre andra bebisarna inlindade i tidningspapper. 

– Jag kände mig äcklad av att det var tre stycken till. Jag hade knappt kunnat förstå att det ens var en. Det var som en skräckfilm där min mamma var monstret, berättar Joanne för brittiska The Sun. 

Quirk jobbade tidigare som sjuksköterska och erkände vid rätten i Liverpool att hon hade lyckats dölja fyra förlossningar.

Rättsmedicinska forskare undersökte bebisarna och kom fram till att de alla fyra hade varit dödfödda.

– Hon sa att hon hade fött barnen ensam hemma och att bebisarna inte rörde på sig eller gjorde några ljud ifrån sig. Det var då hon lindade in dem i papper och gömde undan dem, berättade polisen Neil Bickley då för irländska The Mirror.

Dolde graviditeterna för sina döttrar

Joanne berättar för The Sun att hennes mamma gick upp väldigt mycket i vikt och endast bar stora, lösa kläder. Men hur mamman kunnat dölja sina graviditeter för döttrarna är en bra fråga. 

Bernadette Quirk kommer dock inte kunna yttra sig kring dotterns självbiografi då hon gick bort i februari, vid 64 års ålder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela