Onsdag 25 Maj
Stockholm

Kampen mot lågorna: Här är bilderna inifrån Notre Dame

Notre Dame
Notre Dame-katedralen i Paris i lågor. Foto: AP

Paris vaknar idag upp till en stad som för alltid kommer att vara förändrad. Ett hundratal brandmän jobbar fortfarande för att släcka branden som rasat i medeltidskatedralen Notre Dame.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Notre Dame brinner. 

Den historiska katedralen i hjärtat av miljonstaden Paris har under natten plågats av en eld som startade någon gång strax innan klockan 19 på måndagskvällen. 

En redan nu historisk bild visar lågorna. (AP Photo/Michel Euler)

Ett par timmar efter att första larmet kommit in var Notre Dames mittskepp övertänt, och miljontals människor kunde följa live hur katedralens tak rasade in och den 96 meter höga mittspiran kollapsade. 

Branden under kontroll

Nu på morgonen menar räddningstjänsten att branden är under kontroll, och att de båda berömda klocktornen ser ut att ha klarat sig. 

Under natten har bilder kommit in föreställande katedralens insida, och det är diaboliska bilder som visar hur eld droppar ner från taket i medeltidskyrkan. 

Bilderna visar hur elden "droppar" ner från taket.
Trots de omfattande skadorna ska flera historiska föremål ha räddats. (Philippe Wojazer/Pool via AP)

Nu på morgonen är fortfarande ett hundratal brandmän på plats och fortsätter med släckningen, men branden ska vara under krontroll. 

Enligt Frankrikes inrikesminister Laurent Nuñez är det dock fortfarande osäkert hur katedralens struktur kommer att klara av hettan från branden. 

– Jag kommer ha ett möte nu på morgonen med arkitekter och experter för att bedöma byggnadens stabilitet, och om det är säkert för brandmän att röra sig där inne, säger Nuñez till Le Figaro. 

En talesperson för Paris brandkår säger nu på morgonen att man gjort allt för att rädda de båda berömda klocktornen. 

– Vår högsta prioritet var att rädda stommarna som håller uppe klocktornen. Tänk bara att de skulle ge vika och tornen rasa, det var vår största rädsla, säger Gabriel Plus vid Paris brandkår till Le Figaro. 

Mer om Notre Dame:

Katedralen Notre Dame de Paris (vår fru av Paris) ligger på ön Ile de la cité i floden Seine i centrala Paris. Kyrkan började byggas redan på 1100-talet, och stod färdig 1345. 

Under århundradena har katedralen haft en central roll i fransk och europeisk historia. Bland annat lät Napoleon kröna sig själv till kejsare i katedralen 1804, och efter befrielsen från Tyskland under andra världskriget var det i Notre Dame firandet hölls. 

Katedralen är också känd genom litteraturen och konsten, inte minst genom Victor Hugos klassiker "Ringaren i Notre Dame" från 1831. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela