Torsdag 1 Dec
Stockholm

Här är staden som ska förbjuda plastpåsar helt och hållet

Förbud mot plastpåsar
Här är storstaden som förbjuder plastpåsar. Foto: Roald, Berit/TT, Unsplas

Från och med nästa år kommer du inte längre få dina shoppingvaror i en plastkasse – i alla fall inte om du handlar i New York. Stadens guvernör Andrew Cuomo har förbjudit alla plastpåsar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att plastkonsumtionen inte är bra för miljön är ingen nyhet. Produktionen av plast har ökat kraftigt sedan 50-talet och nu skapas det hela 280 miljoner ton plast – varje år! Av den så används ungefär 40 procent till engångsartiklar, till exempel plastpåsar, skriver Naturskyddsföreningen

I "The big apple" New York, USA, konsumeras 23 miljarder plastpåsar varje år. Hälften av dem slutar upp i deponier och vattendrag runt om i staden. 

Detta har gjort att stadens guvernör Andrew Cuomo valt att förbjuda plastpåsar helt, rapporterar Forbes. 

"Plastpåsarna har blivit en allt mer vanlig syn i samhället" 

Redan i mars 2017 genomförde Andrew Cuomo projektet "New York State Plastic Bag Task Force". Då arbetade en grupp med att komma fram till en långsiktig lösning för att få bukt på problemet med plastpåsarna i staden.

I slutet presenterade man flera lösningar som skulle implementeras.   

"I hela New Yorks stat har plastpåsar blivit en allt mer vanlig syn i samhället. De kan så väl ses sitta fast i träd, som de kan ligga på marken och skräpa ner. Dessutom flyter de runt i våra vattendrag och har blivit en allmän estetisk syn i vårt samhälle. Engångsplastpåsar skadar samhället och miljön", står det i rapporten, enligt Forbes. 

För att tillverka plastpåsar används miljontals liter olja, och New Yorks förbud mot plastpåsar kommer eliminera mängden olja med 12 miljoner tunnor. 

Då träder lagen i kraft 

Den nya lagen träder i kraft i mars 2020. 

Då kommer dessutom län och städer att kunna ta ut en liten avgift på fem cent på papperspåsar som endast används en gång. Dessa pengar kommer gå till statens miljöskyddsfond och ska användas för att distribuera återanvändbara påsar, skriver Forbes

Nyheter24 har tidigare listat nio saker som visar hur dåliga plastpåsar är för naturen. Det kan du läsa mer om här!

Tycker du att det är bra att staden förbjuder plastpåsar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.