Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet i Australien: Döda 2 miljoner katter innan 2020

- 27/04/2019, 20:19 -

Vildkatterna i Australien är ett hot för flera av landets övriga djur. Nu ska landet döda två miljoner vildkatter innan 2020. Enligt New York Times ska det ske med giftig korv.

Söta och gulliga, men de är farliga och anses som ett stort hot i Australien – nämligen de vilda katterna.

I landet finns uppskattningsvis mellan två och sex miljoner vildkatter och nu vill myndigheterna att två miljoner av dessa ska dö. Visionen är att detta ska ske innan 2020, skriver CNN. 

Hot mot inhemska djur och naturliv

Det har pratats om att döda katterna redan sedan 2015. Anledningen till att man vill döda dem är för att de utgör ett stort hot mot landets djur. Vildkatterna måste nämligen jaga för sin överlevnad.

Under åren har de gjort så att 20 olika sorters däggdjur utrotats. Dessutom dödar de en miljon inhemska fåglar och 1,7 miljoner reptildjur – varje dag.

– Vi gallrar inte ut katter för att det är kul, vi gör det inte för att vi hatar katter. Vi måste göra olika val för att rädda djuren som vi älskar, de djur som definierar oss som nation, säger Gregory Andrews, nationell ombudsman för utrotningshotade djur i Australien, till CCN.

Ska dödas med korv

Tanken är att katterna ska dödas med korvar innehållande gift, skriver New York Times

Dessa korvar ska spridas via flygplan över områden där många katter är. Enligt tidningen är de smaksatta med kryddor som drar till sig katter.

Får pengar för att skjuta katter

I vissa regioner i landet har man tagit detta ett steg längre. Till exempel erbjuds invånarna i staten Queensland en summa på sju dollar (66 kronor) för varje vildkatt de dödar. 

Regeringen kritiseras 

Planen att döda katterna har mött stark kritik från flera håll. Enligt CNN har bland annat skådespelaren och aktivisten Brigitte Bardot, samt artisten Morrissey kritiserat detta.

Även Tim Dohetry, naturvårdare och ekolog vid Deakin University, kritiserar regeringens beslut. 

– Det finns inget tillförlitligt sätt att uppskatta hur många katter det finns på kontinenten. Om du ska sätta upp ett meningsfullt mål så måste man kunna mäta vilka framsteg man gör, säger han till CNN

Genom att döda en katt menar Dohetry att det inte behöver betyda att fågel -och djurlivet räddas. Han tycker därför att fokuset inte ska ligga mot samtliga viltkatter utan bara de i särskilda områden. 

Har du varit i Australien?