Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elefantjakt i Botswana legaliseras igen – trots kritik

- 23/05/2019, 20:13 -

Efter fem års förbud legaliseras återigen elefantjakt i Botswana. Detta eftersom att landets myndigheter anser att elefanterna är ett för stort problem för landets jordbrukare.

Sedan 2014 har det varit förbjudet att jaga elefanter i Botswana, som i dagsläget är det land i världen som har flest elefanter, uppemot 160 000 stycken – en siffra som har tredubblats sedan 1991, rapporterar Bloomberg. 

Men nu ska förbjudet upphöra och elefantjakt legaliseras. 

Att landet bestämt sig för att häva det förbud som infördes för fem år sedan beror på att djuren orsakar svårigheter och problem för landets jordbrukare samt skadar ekosystemet. Det menar de Botswanska myndigheterna.

Kommer ske på ett ordnat sätt

Vidare menar de att jakten inte kommer minska mängden elefanter i större omfattning, utan att intäkterna från jakten i stället kan generera stora summor för de samhällen där elefanterna finns. Enligt myndigheterna kommer jakten även att ske på ett ordnat sätt.

Jakten legaliseras efter fem års förbud. Bildkälla: Charmaine Noronha/AP/TT

Massiv kritik 

Inte alla hurrar över legaliseringen och kritikerna är många! 

Bland annat kritiserar Botswanas förre detta president Ian Khama beslutet. Han var dessutom den som införde jaktförbudet 2014. Nu menar han att legaliseringen är ett försök från regeringen att locka röster från landsorten inför det kommande valet i oktober i år.

Dessutom menar han att elefantjakt är skadligt för turismen, eftersom det är landets näst största inkomstkälla, skriver Bloomberg

Tycker du att det bör vara förbud mot elefantjakt?