Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flicka vägde som ett äpple vid födseln – har fått lämna sjukhuset

- 31/05/2019, 20:40
Världens minsta flicka

Lilla flickan vägde som ett äpple när hon föddes – har fått åka hem från sjukhuset

Sharp HealthCare/AP/TT

Det är minst sagt ett mirakel. En liten flicka som föddes i graviditetsvecka 23 på ett sjukhus i San Diego i USA har fått åka hem från sjukhuset. När flickan föddes vägde hon lika mycket som ett äpple och anses vara världens minsta bebis.

I december i fjol föddes den lilla flickan, som kallas Saybie, på ett sjukhus i San Diego i Kalifornien, USA. Vid den tidpunkten var hennes mamma endast i graviditetsvecka 23, men eftersom den lilla flickan slutat att växa var läkarna tvungna att förlösa mamman med hjälp av kejsarsnitt, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

När lilla bebisen föddes vägde hon 245 gram, ungefär lika mycket som ett äpple. Läkarna berättade för hennes pappa att hon bara hade någon timme kvar i livet, innan hon skulle dö. 

– Det blev två timmar, som blev en dag och sedan en vecka, säger mamman i videon som sjukhuset har publicerat.

Har äntligen fått åka hem 

Veckorna har blivit till månader och i dag väger lilla Saybie 2,4 kilo. Hon väger tillräckligt mycket och mår tillräckligt bra för att lämna sjukhuset – och under onsdagen fick hon och hennes familj äntligen åka hem!

Nu har den lilla flickan fått åka hem. Bildkälla: Sharp HealthCare/AP/TT

Minsta bebisen som överlevt förlossning 

Det är verkligen mot alla odds som den lilla flickan överlevt och en sjuksköterska kallar henne för "ett mirakel", rapporterar AP

Enligt Universitys of Iowas register över vikten på förtidigt födda barn är nu Saybie den minsta bebisen i världen som har överlevt en förlossning. Sjukhuset säger även att den lilla flickan vägde sju gram mindre än den tidigare minsta bebisen, som föddes i Tyskland 2015. 

Saybie har nu en lång väg framför sig, eftersom för tidigt födda barn riskerar flera hälsoproblem.