Söndag 19 Sep
Stockholm

Varghuvud hittat i Sibirien – var 40 000 år gammalt

Under förra året hittade en man ett varghuvud vid floden Tirekhtyakh, nära staden Jakutsk i östra Sibirien. Huvudet överlämnades till forskare och efter flera undersökningar kan man nu avslöja dess ålder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var under förra sommaren som Jakutsk-bon Pavel Yefimov under sin jakt på mammutelfenben vid floden Tirekhtyakh kom över ett huvud från ett dött djur.

Huvudet överlämnades till forskare i Jakutsk som kunde konstatera att det är en varg. Med hjälp av forskarkollegor i Japan och Sverige har man kunnat komma fram till dess ålder.

Enligt de undersökningar som gjorts, ska huvudet vara ungefär 40 000 år gammalt. Vid sin död ska vargen ha varit mellan två till fyra år gammal, enligt Siberian Times

Många av Siberian Times läsare ska ha ifrågasatt om det verkligen är en varg det handlar om efter det att de första bilderna släpptes. Vissa ska ha tyckt att det ser mer ut som en björn och andra att det ser ut som en korsning av björn och varg.

Nu har man även släppt en video som visar det uråldriga fyndet.

Forskaren Albert Protopopovs svar på läsarnas åsikter var att det kan vara pälsens färg som får folk att tro att det är en björn, men betonar att det på grund av huvudets uppbyggnad och form definitivt rör sig om en varg.

Däremot ska man vid röntgen av huvudet ha sett flertalet ovanligheter.

– Vissa delar av skallen är mer utvecklade än på moderna vargar, sade Protopopov till Siberian Times.

Mer ville han inte avslöja "eftersom det är en pågående studie".

Nu ska man fortsätta undersökningarna. Man vill bland annat ta reda på om de ovanligheter som röntgen påvisade är just denna vargens individuella egenskaper, eller om det rör sig om en underart. 

Forskarna vill också ta reda på hur huvudet separerades från kroppen. I nuläget tror man att det kan vara is som orsakat separationen, eller ett vapen såsom en yxa eller en större kniv.

Man hoppas också på att hitta resten av kroppen.

– Inga andra delar av vargen hittades vid platsen, men vi planerar en till expedition för att undersöka detta, eftersom det kan finnas gömt, sade Protopopov till Siberian Times.

Kommentera
Kopiera länk
Dela