- Foto: Foto: Adeolu Eletu/Unsplash/Alesia Kazantceva/Unsplash

Ny studie: 8 timmar jobb i veckan bäst för hälsan

Enligt en ny brittisk studie är en arbetsdag i veckan det bästa för ett optimalt psykiskt välbefinnande hos de som jobbar. Nu föreslår forskarna radikala förändringar för framtiden gällande arbetstider.


Många av oss jobbar mycket. Men hur mycket borde man egentligen jobba för att må så bra som möjligt? Det har forskare på Cambridge University och Salford University undersökt.

– Vi har effektiva doseringsguider för allt från C-vitamin till sovtimmar för att hjälpa oss att må bättre, men det här är första gången frågan har ställts angående betalt arbete, sade forskaren och sociologen Brendan Burchell som är en av de som leder forskningsprojektet till Daily Mail.

Studien är baserad på enkäter som skickats ut årligen mellan 2009 och 2018, och som 71 000 britter i åldern 16-64 svarat på. I enkäterna bads deltagarna bland annat att uppskatta sin mentala hälsa och betygsätta sin tillfredsställelse med livet. Även frågor om sysselsättning och arbetstider ställdes.

Max åtta timmar i veckan

Efter att ha analyserat enkätsvaren har forskarna nu kommit fram till ett resultat.

De menar att den mest effektiva ”arbetsdosen” för mentalt välbefinnande är en till åtta timmar i veckan.

– Nu vet vi hur mycket betalt arbete som behövs för att få de psykosociala fördelarna av en anställning - och det är inte mycket alls, sade Burchell till Daily Mail.

Framtidsutsikterna

Det mentala välbefinnandet påverkas alltså av mängden arbete. Därför tycker forskarna att man bör se över arbetstider. Men de menar att det också behövs ses över av andra anledningar.

Forskaren Daiga Kamerade, som också varit med och drivit projektet, konstaterar att den tekniska utvecklingen kommer att tvinga oss tänka om angående arbetstider.

– Under kommande decennier kan vi komma att se artificiell intelligens, stor data och robotteknik ersätta mycket av det betalda arbetet som i dagsläget görs av människor. Om det inte finns tillräckligt för alla som vill jobba heltid så måste vi ompröva våra nuvarande normer, sade Kamerade till Telegraph.

Ett förslag är att införa två timmars arbetsdagar eller fem dagars helg. Man har även föreslagit längre semesterperioder.

– Det är mycket, mycket bättre att minska arbetstimmarna för alla än att ha en ökning av arbetslöshet för vissa människor, sade Burchell till The Guardian.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Jobbar du mer än 8 timmar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.