Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: 8 timmar jobb i veckan bäst för hälsan

- 20/06/2019, 15:52

Enligt en ny brittisk studie är en arbetsdag i veckan det bästa för ett optimalt psykiskt välbefinnande hos de som jobbar. Nu föreslår forskarna radikala förändringar för framtiden gällande arbetstider.

Många av oss jobbar mycket. Men hur mycket borde man egentligen jobba för att må så bra som möjligt? Det har forskare på Cambridge University och Salford University undersökt.

– Vi har effektiva doseringsguider för allt från C-vitamin till sovtimmar för att hjälpa oss att må bättre, men det här är första gången frågan har ställts angående betalt arbete, sade forskaren och sociologen Brendan Burchell som är en av de som leder forskningsprojektet till Daily Mail.

Studien är baserad på enkäter som skickats ut årligen mellan 2009 och 2018, och som 71 000 britter i åldern 16-64 svarat på. I enkäterna bads deltagarna bland annat att uppskatta sin mentala hälsa och betygsätta sin tillfredsställelse med livet. Även frågor om sysselsättning och arbetstider ställdes.

Max åtta timmar i veckan

Efter att ha analyserat enkätsvaren har forskarna nu kommit fram till ett resultat.

De menar att den mest effektiva ”arbetsdosen” för mentalt välbefinnande är en till åtta timmar i veckan.

– Nu vet vi hur mycket betalt arbete som behövs för att få de psykosociala fördelarna av en anställning - och det är inte mycket alls, sade Burchell till Daily Mail.

Framtidsutsikterna

Det mentala välbefinnandet påverkas alltså av mängden arbete. Därför tycker forskarna att man bör se över arbetstider. Men de menar att det också behövs ses över av andra anledningar.

Forskaren Daiga Kamerade, som också varit med och drivit projektet, konstaterar att den tekniska utvecklingen kommer att tvinga oss tänka om angående arbetstider.

– Under kommande decennier kan vi komma att se artificiell intelligens, stor data och robotteknik ersätta mycket av det betalda arbetet som i dagsläget görs av människor. Om det inte finns tillräckligt för alla som vill jobba heltid så måste vi ompröva våra nuvarande normer, sade Kamerade till Telegraph.

Ett förslag är att införa två timmars arbetsdagar eller fem dagars helg. Man har även föreslagit längre semesterperioder.

– Det är mycket, mycket bättre att minska arbetstimmarna för alla än att ha en ökning av arbetslöshet för vissa människor, sade Burchell till The Guardian.

Jobbar du mer än 8 timmar?