WEST NILE VIRUS
West Nile-viruset har fått enorm spridning i Grekland. - Foto: Ed Betz/TT, Brad Loper/TT, Google Maps

Varningen i turistparadiset – för dödliga sjukdomen

Det obehagliga West Nile-viruset har det senaste året fått en stor spridning över Grekland. Över 300 personer rapporteras smittade bara förra året, vilket har kommit att klassas som ett folkhälsoproblem.


Grekland har varit och är en av turisternas självklara val under somrarna. Med fina stränder, garanterad sol och många sevärdigheter förväntas landet locka över 31 miljoner besökare i år, vilket är tre gånger så mycket som dess invånare.

Vanliga orosmoment hos de besökande turisterna är oftast bränder och strejker, men detta år är det något helt annat. 

Nu varnar myndigheter både turister och invånare att undvika att bli myggbiten. Detta på grund av det kända West Nile-viruset, som fick en stor spridning redan förra året. 

Symptom

Vad är då West Nile-viruset för något?

Jo, det sprider sig till både människor och hästar via myggor och kan till en början verka harmlöst, då det normalt sett inte uppkommer några symptom. Dock upplever cirka 20 procent milda, influensaliknande symptom såsom feber, huvudvärk och generellt ont i kroppen. De olycksaliga 1 procenten utvecklar en allvarlig sjukdom. Tur i oturen så kan inte sjukdomen smittas från människa till människa. 

Många drabbas allvarligt

Endast i Grekland drabbades hela 316 personer under 2018, varav 50 greker dog till följd av viruset, vilket är en extrem ökning sedan 2012. Dock visade det sig att 243 personer utav dessa visade symptom på neurologiska sjukdomar, exempelvis encefalit (hjärninflammation) och akut förlamning.

– Det har varit tillräckligt många fall för att förstå att detta är ett folkhälsoproblem. Viruset har etablerat sig i Grekland genom flyttfåglar. Vi rekommenderar att alla tar personliga skyddsåtgärder, som exempelvis att använda långärmade tröjor, undvika platser med stillastående vatten och att använda myggnät och andra anti-myggprodukter, förklarar Danai Pervanidou, chef på kansliet för vektorburna sjukdomar hos den nationella organisationen för folkhälsa, för tidningen The Guardian. 

Säkerhetsåtgärder

Förutom att myndigheterna har gått ut med vad allmänheten kan göra för att skydda sig själva, har den amerikanska ambassaden i Aten nu utfärdat en hälsovarning till medborgarna och ber dem att rensa upp i myggodlingsområden som en förebyggande åtgärd. Informationsblad delas även ut på flygplatser.

Grekland inte ensamma

Men det är flera länder i närheten av Grekland som drabbats av viruset. I Italien, Rumänien, Cypern och Serbien har det också märkts av en ökning av West Nile-viruset. 2018 steg infektionsgraden så pass mycket att det överskred det totala rapporterade smittade på sju år, rapporterar The Guardian.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker bolåneräntorna

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

1 timme sedan
"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.