Asteroid-kan-kollidera-med-jorden
Asteroid kan kollidera med jorden - Foto: Pixabay, Pixabay

NASA varnar: Kolossal asteroid kan kollidera med jorden

Ta ett djupt andetag. En asteroid som skulle ha en kraft som motsvarar 2,700 megaton av det explosiva ämnet TNT om den slog ner i jorden kan senare i år kollidera med vår planet, det avslöjar nu NASA.


Den livsfarliga asteroiden uppskattas passera vår planet den tredje oktober 2019 – med risk för kollision. Något som skulle få förödande konsekvenser. 

Första av 165 passerade asteroider

Asteroiden kallas Asteroid FT3 och är den första av 165 asteroider NASA förutspår kommer passera jorden mellan 2019 och 2116. 

Bildkälla: Pixabay

Samtliga av dessa asteroider har en låg risk att kollidera med jorden. Men skulle det ske kan det få förödande konsekvenser, särskilt med denna himlakropp. 

Gigantisk och farlig 

Asteroiden är inte bara farlig – den är också gigantisk. Närmare bestämt har den en diameter på 340 meter och en vikt på 55 miljarder kilogram.

Bildkälla: Pixabay

Om himlakroppen skulle slå ner i jorden skulle den ha en fart på 20.37 kilometer per sekund och kollisionen skulle utlösa en kraft som motsvarar 2.7 miljoner ton av det explosiva ämnet TNT. 

För att sätta det i perspektiv utsattes jorden för en kraft som motsvarar 13 000 - till 18 000 ton TNT när staden Hiroshima blev utsatt för USA:s atombom 1945. 

Då kan olyckan inträffa

Den första dagen kollisionen skulle kunna inträffa är tredje oktober 2019. Efter det uppskattar NASA att det finns en risk den andra oktober 2024 och efter det den tredje oktober 2025, skriver tidningen Express.

Men nå väl – du kan nog andas ut. Chansen att den träffar jorden är cirka en på 11 000 000. Så än är FÖRMODLIGEN inte domedagen kommen.

Läs även: Forskarnas skrämmande fynd: Svarta hålet växer rekordfort


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för asteroiden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.