EBOLA
Ebola klassas nu som ett internationellt nödläge. - Foto: Peter Beaumont/TT, Finbarr O´Reilly/NY Times/TT

WHO: Ebolasmittan klassas som internationellt nödläge

Under onsdagens stod det klart – Världshälsoorganisationen förklarar ebolasmittan som ett internationellt nödläge.


Östra Kongo har lidit av ebolaepidemin sedan slutet av sommaren 2018. 1 700 personer beräknas ha dött av viruset, medan cirka 2 500 personer har blivit smittade, rapporterar DN.

För att få perspektiv på saken, så är det lika med att ungefär 10 till 15 personer blir smittade – per dag.

Nu har Världshälsoorganisationen WHO (World Health Organisation red. anm) klassat ebolautbrottet som ett internationellt nödläge. Detta efter att den första personen i miljonstaden Goma, som ligger på gränsen till Rwanda, uppsökte vård för viruset.

Mannen var en pastor, som rest dit med buss. Han rapporteras idag vara avliden.

Goma är en knytpunkt

Det blev starten på att klassa smittan som ett internationellt hot mot hälsan. Många experter varnar för att ebola kan komma att få enormt mycket större spridning, eftersom att Goma är en slags samlingspunkt i hela regionen, med många invånare och en internationell flygplats, skriver DN.

Expansionen av viruset har enligt Världshälsoorganisationens expertkommitté pågått i cirka ett år, men de är noggranna med att poängtera att det inte bör ses som ett globalt hot. Detta dels på grund av att inga fler ebola-fall har rapporterats i Goma.

Kriterier för nödläge

Men trots att det inte klassas som ett globalt hot, så har ett nödläge utlysts vilket är allvarligt. Ett nödläge har kriterier så som att smittan hotar andra länders folkhälsa samt att flera parter behöver gå ihop för att stoppa spridningen.

– Det är dags att världen uppmärksammar det här och att vi fördubblar våra insatser. Vi måste jobba tillsammans med Kongo för att utbrottet ska få ett slut, berättade Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesusi, Världshälsoorganisationens generaldirektör.

Inga stängda gränser

Vad behövs då enligt Världshälsoorganisationen, för att få ett slut på spridningen av ebola?

Först och främst – pengar. Enligt generaldirektören behövs det "flera hundratals miljoner dollar" för att ens få kontroll över situationen. 

Men att stänga gränsen och handeln med östra Kongo är ingen idé, då Världshälsoorganisationen tror att det endast kommer att komplicera situationen.

De menar att vaccinationer samt bättre och fler resurser är den rätta vägen att gå, skriver DN.

/
/
/
/
WHO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!