Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Man donerade avliden moders kropp till forskning – sprängdes av militär

- 31/07/2019, 22:30 -
Doris kropp användes i ett projekt av den amerikanska armén.

Doris kropp användes i ett projekt av den amerikanska armén.

ABC, Alik Keplicz/TT

Jim Stauffer donerade sin mors hjärna till forskning efter att hon gick bort år 2014. Tre år senare fick Jim reda på sanningen om vad hans mammas kropp egentligen råkade ut för. Hon hade sålts till den amerikanska armén för ett "sprängnings-projekt".

För fem år sedan gick 73-årige Doris Stauffer bort efter en tids kämpande mot Alzheimers.

Hennes son, Jim Stauffer, ringde runt till olika donationsanläggningar, för att se till att hans mammas hjärna kunde användas för forskning kring sjukdomen.

Tillslut fann han BRC, ett biologiskt resurscenter beläget i Maricopa County, efter att en sjuksköterska rekommenderade honom. 

Skrev under kontrakt

Tillsammans med företagets ägare Stephen Gore kom de överens om hur Jim's mammas kvarlevor skulle hanteras. De bestämde tillsammans att hennes hjärna skulle skickas till en neurologisk forskargrupp.

När de skulle skriva på de olika dokumenten, så fanns det ordentlig med information om vad som skulle hända (och inte hända) med Doris kropp.

– Det fanns formuleringar på pappret om explosioner, men vi kryssade i "nej" på alla de frågorna, förklarade Jim till DailyMail.

Jim Stauffer. Bildkälla: ABC
Jim Stauffer. Bildkälla: ABC

Ingen vidare information

Några dagar efter att Jim hade skrivit på alla papper, så fick han hem en trälåda som innehöll "resterna" av hans mammas aska. Ingen vidare information kring var resten av Doris kropp fanns.

Sedan gick det hela tre år innan Jim fick veta den hemska sanningen om hur de använde hans mammas kropp.

Sprängde hennes kropp

Det var när en reporter från Reuters skickade hem en bunt dokument till Jim som han upptäckte det förskräckliga.

Han läste om att forskare från resurscentret BRC hade såld och sänt iväg Doris kropp till ett skattefinansierat "sprängnings-projekt" för den amerikanska armén.

Där hade de spänt fast Doris i en stol, med explosionsartade föremål under henne.

Sedan sprängde de kroppen, som en del i ett projekt där de vill ta reda på vad som händer med en människokropp som blir utsatt för IED (improviserade sprängmedel red anm.).

Men Jim var inte ensam om ovissheten och lurendrejeriet.

Inte ensam

Enligt BRC och militära uppgifter visade det sig att minst 20 andra kroppar användes i experimentet, utan närståendes tillåtelse, något som den amerikanska arméns tjänstemän som jobbade inom projektet, säger att de inte visste om. De hade nämligen förlitat sig helt på kommunikationen mellan BRC och familjerna.

Inte nog med det så fanns det även prislistor över de olika kroppsdelarna. Hela kroppar såldes till den amerikanska armén för över 5000 dollar medan ett huvud kunde kosta runt 500 dollar.

Byggnaden där det förskräckliga inträffade. Bildkälla: ABC
Byggnaden där det förskräckliga inträffade. Bildkälla: ABC

Sålde döda människokroppar till tredje part

Stephen Gore, som var vd över BRC, ansågs skyldig till att ha lett en olaglig verksamhet år 2015. Gore fick minst ett års fängelsestraff, fyra års prövotid och ett skadestånd på 121 000 dollar.

Företaget hade alltså sålt döda människokroppar till diverse mellanhänder för att gå i vinst.

Förskräcklig syn

Drygt 1 760 mänskliga kroppsdelar hittades i en byggnad, vilket tillsammans vägde över tio ton. Dessutom var sättet som de behandlade kropparna på rent ut sagt förskräckligt.

Enligt FBI-agenten Mark Cwynar låg det styckade kroppsdelar i hinkar, utan identifikation. Han berättade även att det fanns fulla kylskåp med manliga könsorgan och att golvet var fullt med blod.

Jim Stauffer berättar hur han fortfarande har svårt att få bort bilden av sin mamma som sprängs i bitar ur huvudet.

– Jag ser ingen väg ur detta. Varje gång jag tänker på ett minne, varje gång jag ser ett fotografi så ser jag den hemska bilden av vad som hände framför mig, berättar han till brittiska DailyMail.