Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elefanten Tiikiri svälts och vanvårdas – döljs med utsmyckningar

- 16/08/2019, 09:28

Tragiska bilder på 70-åriga elefanten Tikiiri skakar omvärlden och djurskyddsorganisationer. Trots att Tikiiri är så undernärd att hennes ben sticker ut under huden tvingas hon att fortsätta jobba – medan hennes vanvård döljs med "showkläder".

Djurrättsorganisationen Save Elephant Group, eller SEG som det förkortas, delade i tisdags ett Facebookinlägg som väckt starka reaktioner. 

I inlägget granskar de ett fall i Sri Lanka gällande den 70-åriga elefanten Tikiiri. Tikiiris tillvaro har väckt starka känslor, både hos djurrättsorganisationen och de tusentals människor som tagit del av inlägget. 

"Det här är Tikiiri, en 70 år gammal sjuk kvinna. Hon är en av de 60 elefanterna som måste arbeta under Peraherafestivalen i Sri Lanka i år. Tikiri ansluter sig till paraden tidigt varje kväll tills sent på kvällen varje natt, i tio nätter i rad, mitt i brus, fyrverkerier och rök." skriver SEF i inlägget

Elefanten Tiikiri.
Den åldrande elefanten är så undernärd att hennes ben är synliga under huden. Foto: Facebook / SEF

Ett foto av den 70-åriga elefanten visar hennes svältande, gravt undernärda kropp. På benen syns även kedjorna som gör att hon bara kan ta korta steg. 

"Detta är tortyr"

Inlägget fortsätter: "Ingen ser hennes beniga kropp eller hennes försvagade tillstånd på grund av hennes kostym. Ingen ser tårarna i hennes ögon, som orsakas av de ljusa lamporna som dekorerar hennes mask, ingen ser hur svårt hon har att gå med kedjade ben."

I kommentarerna är det många som upprörs över elefantens öde. 

"Jag hatar vad vi fortsätter att göra mot dessa vackra majestätiska varelser", skriver en person. 

"Så hjärtskärande. Jag kan inte förstå att man gör detta mot henne när hon är så gammal, utmärglad och ömtålig. Hon behöver kärlek och vila omedelbart. Jag hoppas att hon frigörs. Detta är tortyr." skriver en annan användare. 

Elefant.
Tiikiris "showdräkt" döljer för hennes allvarligt utmärglade kropp. Foto: Facebook / SEF

Vädjar till Sri Lankas premiärminister

I nuläget kan inte organisationen göra något åt Tiikiris situation, och därför vänder de sig till allmänheten för stöd. Organisationen uppmanar alla att kontakta Sri Lankas premiärminister för att vädja om elefantens frihet. 

Vill du engagera dig i Tiikiris fall? Då kan du göra det här

Borde djurshower förbjudas internationellt?